„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfântul Spiridon, cinstit de credincioşii craioveni
Biserica „Sfântul Spiridon” din Craiova şi-a cinstit sâmbătă, 12 decembrie, ocrotitorul spiritual. La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Vineri, 11 decembrie, nouă preoţi din Arhiepiscopia Craiovei au fost hirotesiţi întru duhovnic la Paraclisul Mitropolitan „Toţi Sfinţii” din incinta Centrului eparhial din Craiova.
Numeroşi credincioşi au fost prezenţi la sărbătoarea hramului singurei biserici din Cetatea Băniei închinată Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. La bucuria hramului s-a adăugat şi bucuria prezenţei în mijlocul credincioşilor a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, IPS Părinte Irineu. În cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârşite şi hirotonia întru preot a diaconului Daniel Foanene, pe seama Parohiei Rovinari II, din judeţul Gorj, şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Liviu Marcu, pe seama Parohiei Amărăştii de Jos II, judeţul Dolj.
Sfântul Spiridon, „făcător de minuni şi apărător al dreptei credinţe”
În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Spiridon. IPS Părinte a menţionat că sfântul este cunoscut îndeosebi ca făcător de minuni şi apărător al dreptei credinţe în vremuri de mari persecuţii împotriva creştinilor. „Pe Sfântul Spiridon îl cinstim ca pe un model de vieţuire creştină, ca pe un ocrotitor, sfătuitor şi ajutător. El este cunoscut credincioşilor ca un făcător de minuni, apărător al credinţei noastre apostolice într-o vreme de mari persecuţii împotriva Bisericii creştine. Cinstirea de astăzi este cu atât mai mare pentru că are loc în zi de praznic. Toţi avem pe pământ zile aniversare când sărbătorim naşterea sau numele, iată însă că ziua de cinstire a unui sfânt este ziua trecerii lui din viaţa aceasta, când se naşte pentru Împărăţia cerurilor sau, cum se mai spune foarte frumos, când are loc naşterea în ceruri. Aşadar, sărbătorim şi ne bucurăm împreună cu Sfântul Spiridon în acest sfânt locaş aflat sub purtarea sa de grijă şi dorim ca această împreună bucurie să se prelungească şi în viaţa veşnică. Ne încurajează sfântul şi ne îndeamnă să stăruim în rugăciune şi în fapta cea bună pentru că Dumnezeu ne este întotdeauna alături, aşa cum ne-a şi spus: «Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului» (Matei 28, 20). Noi îl rugăm pe Sfântul Ierarh Spiridon să ne fie şi în continuare ajutător şi rugător înaintea Tronului ceresc şi să ne dea semn al iubirii sale prin răspunsurile la rugăciunile noastre”, a încheiat IPS Irineu.
„Cea mai importantă lucrare: să fii slujitor al Sfântului Altar şi să jertfeşti Mielul lui Dumnezeu”
Nouă preoţi au primit duhovnicia vineri, 11 decembrie, la Paraclisul Mitropolitan „Toţi Sfinţii” din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei. Slujba de hirotesie a fost săvârşită de IPS Părinte Irineu. La final, fiecare preot a primit câte o diplomă ce atestă hirotesia întru duhovnic, un molitfelnic şi o sfântă cruce. În cuvântul adresat noilor duhovnici, Mitropolitul Olteniei a insistat asupra importanţei misiunii preotului duhovnic în parohiile încredinţate spre păstorire. „Mergeţi în ogorul Domnului pentru că secerişul este în toi, roadele sunt pârguite şi nevoie este să fiţi harnici şi să demonstraţi că tinereţea este activă, are bărbăţie şi curaj. Iar ceea ce aţi primit în dar de la Dumnezeu prin Taina Hirotoniei este cea mai importantă lucrare din lumea aceasta: să fii slujitor al Sfântului Altar şi să jertfeşti Mielul lui Dumnezeu. Şi veţi avea o parohie foarte bună, cu credincioşi foarte evlavioşi, dacă veţi şti să-i îndrumaţi şi vă va preocupa în mod deosebit creşterea lor duhovnicească. La Înfricoşata Judecată, să ştiţi că pentru fiecare credincios în parte, dintre cei încredinţaţi spre păstorire, veţi da socoteală. Să nu credeţi niciodată că această slujire a lui Dumnezeu şi a turmei Sale dreptcredincioase este fără de grijă. Dimpotrivă, este cea mai mare grijă, căci dacă nu ne vom ocupa de noi înşine, nu ne va condamna nimeni atât de mult, dar dacă, preoţi fiind, nu ne îngrijim de semenul de lângă noi, negreşit că vom fi osândiţi”, a precizat IPS Irineu.
Au fost hirotesiţi duhovnici: pr. Alexandru Ionuţ Eremia - Parohia Prapor, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, pr. Florin Vânătoru - Parohia Poiana Mare III, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, pr. Constantin Adrian Niţescu - Parohia Racoviţa, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, pr. Adrian Maziliţa - Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, pr. Gheorghe Sandu, Parohia Bolboasa, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, pr. Gheorghe Mădălin Gogîţă - Parohia Sîrbeşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, pr. Eduard Florentin Stamin - Parohia Preajba de Câmp, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, pr. Mihai Bogdan Preda - Parohia Preajba de Câmp, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj şi pr. Teodor Costin Oiţă - Parohia Golfin, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.