„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfântul Spiridon prăznuit la Râmnicu-Vâlcea
Sfântul Ierarh Spiridon a împărtășit săptămâna aceasta bucurii sfinte credincioşilor din Arhiepiscopia Râmnicului. Cu prilejul cinstitului său praznic, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în Biserica cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon”, din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea.
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, miercuri, 12 decembrie, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat la Parohia „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon”, din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea, noua raclă de argint cu părticele din moaștele sfântului. Racla cu sfintele moaște a fost sfințită și purtată în procesiune în jurul bisericii, fiind așezată în baldachinul din interiorul locașului de cult. IPS Părinte Varsanufie a săvârșit aici Sfânta Liturghie și a împărtășit preoților și credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a arătat că „ziua aceasta este un popas de mare bucurie duhovnicească pentru Parohia „Înălțarea Domnului” care a primit ocrotitor pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Popas de bucurie este faptul că astăzi, prin jertfa dumneavoastră, prin osârdia preacucernicului părinte Ioan Dincă și a părinților care slujesc împreună cu el, s-a așezat această raclă din argint cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, cunoscut în sinaxarele ortodoxe drept Marele făcător de minuni”.
„Harul lui Dumnezeu sălășluia vădit în sufletul și trupul său”
Chiriarhul Râmnicului a vorbit apoi despre viața Sfântului Ierarh Spiridon, accentuând că, „prin toată viața sa, Sfântul Ierarh Spiridon ne arată că avea o credință vie și lucrătoare. Minunile pe care acesta le făcea încă din timpul vieții ne întăresc că Harul lui Dumnezeu sălășluia vădit în sufletul și trupul său, făcând astfel din sfântul lui trup sfinte moaște, continuând să facă minuni și din Împărăția lui Dumnezeu, dincolo de mormânt.
Prin participarea lui la Sinodul I Ecumenic și minunea pe care a făcut-o acolo, ne arată nu doar dreapta învățătură a Bisericii, ci și faptul că teologia nu poate fi scolastică, nu stă în pregătirea intelectuală a omului, ci în simplitatea și nevoința vieții, în experierea lui Dumnezeu ca realitatea cea mai prezentă a omului”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, condus de părintele Siluan-Dumitru Scurtu. Membrii corului au susținut la finalul Sfintei Liturghii un recital de colinde, acestora adăugându-se elevii școlilor generale nr. 9 și nr. 10 din Râmnicu-Vâlcea. Elevii au fost binecuvântați de către IPS Părinte Varsanufie, care a oferit daruri fiecărui colindător.
Tundere în monahism la mănăstirea vâlceană Suieşti
La privegherea care s-a săvârșit în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, obștea Mănăstirii Suiești s-a bucurat de prezența IPS Părinte Varsanufie, prezență încununată de săvârșirea slujbei de tundere în monahism pentru doi viețuitori ai acestei mănăstiri.
Cei doi monahi au primit nume semnificative pentru mănăstire, pe de o parte să păstreze vie inițiativa comemorării Patriarhului Justinian Marina, printr-o ctitorie pusă sub patronajul binecredinciosului împărat Justinian, iar pe de altă parte, să dea contur rânduielii athonite ce se va instaura în acest locaș. Părinții monahi, numiți acum Atanasie și Iustinian, au avut privilegiul ca toate hainele monahale să fie binecuvântate și încredințate de un arhiereu, în persoana IPS Părinte Varsanufie, dar și de un îndemn la o viață monahală autentică, care a dat solemnei slujbe un ton de o seriozitate duhovnicească specifică. „Este un moment istoric, dar și un moment de mare bucurie pentru că mănăstirea aceasta se înnoiește și se desăvârșește. La această slujbă de priveghere, a primit în sânul ei, ca o maică bună, pe acești doi tineri, care s-au lepădat de lume, de dragostea de mamă, de dragostea de tată, de prieteniile pe care le-au avut și în acest moment și-au închinat viața lui Dumnezeu”, a precizat IPS Părinte Varsanufie. Rostind un îndemn către cei doi monahi, Arhiepiscopul Râmnicului a spus că „ajutorul vostru de astăzi înainte este Mântuitorul Hristos. La El veți găsi totdeauna alinare și El vă va povățui pe voi. Totdeauna când aveți încercări, ispite și necazuri, să-L căutați pe Hristos în inima voastră și veți auzi acolo: «Îndrăzniți, Eu am biruit lumea». Veți fi biruitori numai cu Hristos.” La acest eveniment au fost prezenți un grup de credincioși români din Roma, Italia, doritori a vedea și a participa la oficierea slujbei de tundere în monahism, cât și ctitorii acestei mănăstiri, autorități locale și mai mulți clerici și credincioși.
În Mănăstirea Suiești, recent construită și aflată la împlinirea unui singur an de la sfințirea ei, sunt primele tunderi în monahism care au avut loc.
Colind pentru bătrânii de la Căminul de vârstnici din Râmnic
Miercuri, 12 decembrie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Râmnicu-Vâlcea s-a desfășurat acțiunea „Colinde şi cântece pentru bunicii noştri”, în cadrul proiectului „Iubirea de aproapele meu”. Cu acest prilej, doamnele Zenovia Zamfir de la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea şi Iuliana Radi de la Biblioteca Publică din Buneşti, împreună cu elevi de la Şcoala Gimnazială Bunești, coordonați de doamna directoare Daniela Geornoiu şi prof. Andrada Marcu, și grupurile de colindători „Discipolii” și „Henri Coandă” din Râmnicu-Vâlcea i-au colindat pe bătrânii de la Centrul Ostroveni. „Colindele aduc bucurie, pace şi ne amintesc că Domnul S-a născut pe pământ, din marea Sa iubire pentru noi, oamenii”, a transmis doamna profesoară Violeta Negrea de la Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe. Activitatea a fost organizată de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblioteca Publică Bunești, Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului, cu sprijinul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare”-Suieşti și al Televiziunii Etalon.