„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfinte Liturghii arhiereşti în judeţele Gorj şi Vâlcea
În Duminica a 19-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Didileşti, Parohia Căzăneşti, comuna Câlnic, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Mănăstirii Dintr-un Lemn.
Un nou locaş de închinare şi rugăciune a fost sfinţit duminică, 2 octombrie, în Arhiepiscopia Craiovei. Evenimentul duhovnicesc a avut loc în filia Didileşti, Parohia Căzăneşti, judeţul Gorj. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de către IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica, aşezată sub purtarea de grijă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a fost ridicată în perioada 2008-2016 pe locul unei vechi biserici din lemn, cu sprijinul familiei Petre şi Eugenia Crăciunescu, sub coordonarea preotului paroh Victor Corbeanu.
„Biserica noastră Ortodoxă este una, sfântă, sobornicească şi apostolească”
La finalul Slujbei Euharistice, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor, care au umplut sfântul locaş, cuvânt de învăţătură despre importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor şi a tâlcuit cuvintele Mântuitorului din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie (Luca 6, 31-36). „Această biserică este rodul iubirii pe care dumneavoastră o aveţi faţă de Dumnezeu şi al convingerii ferme că sunteţi fii ai Tatălui ceresc, care ştiu că tot darul cel bun şi toată lucrarea pe care o săvârşesc are binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care ne-a spus: «Fără Mine nu puteţi face nimic» (Ioan 5, 15). Omul credincios nu se îndoieşte niciodată că va reuşi să finalizeze o lucrare începută, ştiind că se află permanent sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Iar una din lucrările de esenţă din viaţa omului este ridicarea sfintelor locaşuri de rugăciune, pentru că o biserică nu se clădeşte numai din cărămidă şi mortar, ci şi, sau mai ales, din credinţă puternică, din rugăciuni neîncetate, din lacrimi şi osteneli. Iată ce ingrediente importante stau la temelia unei biserici şi de aceea spunem că Biserica face legătura dintre cer şi pământ, face legătura dintre lumea aceasta şi lumea cea veşnică. Aşadar, o cuprindere cu dublă semnificaţie: pământească şi cerească, o anticameră a cerurilor ce învăluie întreaga creaţie. Căci în biserică ne rugăm nu numai pentru sănătatea şi mântuirea sufletelor noastre, ci şi pentru buna întocmire a văzduhului sau pentru îmbelşugarea roadelor pământului. Mărturisim, astfel, că Biserica noastră Ortodoxă este una, sfântă, sobornicească şi apostolească. Ea sfinţeşte pe toţi oamenii care cu credinţă, cu evlavie şi cu dragoste îi treg pragul, îi conduce pe calea Adevărului şi a Vieţii veşnice şi le propovăduieşte învăţătura primită de la Sfinţii Apostoli ai Domnului”, a spus IPS Irineu.
„Să ne rugăm pentru cei aflaţi în nevoi şi suferinţe”
În partea a doua a cuvântului de învăţătură, IPS Părinte a detaliat sensurile îndemnului la milostenie, pe care ni-l adresează Mântuitorul în Evanghelia acestei duminici, subliniind faptul că Dumnezeu doreşte ca noi să ne asemănăm Lui, să fim desăvârşiţi precum şi Tatăl nostru din ceruri desăvârşit este. „Dacă noi vom fi iubitori şi milostivi cu semenii noştri, şi pământul va fi milostiv, şi aerul, şi soarele. Întreaga creaţie ne va întoarce milostenia pentru că tot ceea ce a creat Dumnezeu exprimă şi ne îndeamnă spre milostenie şi iubire. Oare nu milostiv şi generos este pământul când ne asigură cele necesare traiului de zi cu zi? La fel şi soarele, când ne asigură căldura şi lumina, la fel şi aerul pe care îl respirăm. Poate că uneori nu avem ce dărui, dar putem să ne rugăm pentru cei aflaţi în nevoi şi suferinţe, putem să-i cercetăm şi, ne asigură Domnul, chiar şi pentru un pahar cu apă vom afla răsplată, căci Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”, a mai spus Mitropolitul Olteniei.
Pentru implicarea deosebită în ridicarea sfântului locaş, preotul paroh Victor Corbeanu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar dna Eugenia Crăciunescu a primit din partea Mitropoliei Olteniei Crucea „Sfântul Nicodim de la Tismana”, clasa I.
Praznicul Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare”, la Mănăstirea Dintr-un Lemn
IPS Părinte Varsanufie a săvârșit duminică, 2 octombrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dintr-un Lemn, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, la inițiativa IPS Sale, s-a hotărât ca în fiecare an, în prima duminică a lunii octombrie, să fie cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare”, care se află în această mănăstire. Pentru folosul duhovnicesc al viețuitorilor Mănăstirii Dintr-un Lemn, al pelerinilor și credincioșilor care își așază nădejdea pentru tămăduirea bolilor sufletești și trupești în mijlocirea Maicii Domnului către Fiul Său, la Privegherea de la miezul nopții din fiecare zi de joi, va fi săvârșită și slujba Acatistului Icoanei Maicii Domnului „Grabnic ajutătoare”.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, este una dintre cele mai cinstite icoane din țară, atât pentru vechimea și măiestria cu care este lucrată, cât mai ales pentru nenumăratele minuni săvârșite înaintea ei. Icoana Maicii Domnului impresionează și prin dimensiunile sale ample: 1,50 metri înălțime și 1,10 metri lățime. Este așezată în biserica de piatră a mănăstirii, în poartea stângă, în locul icoanei împărătești a Maicii Domnului, pe catapeteasmă. Deși nu este cunoscut autorul acestei icoane, potrivit legendei, aceasta a fost găsită în trunchiul unui stejar mare secular, aflat în apropierea mănăstirii. Icoana împărătească a Maicii Domnului cu Pruncul are două fețe, pe spatele ei, pe același lemn, fiind zugrăvită scena cu Judecata de Apoi.