„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinte Liturghii arhiereşti la Craiova şi Râmnic
De praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sâmbătă, 29 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli” din Craiova. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit la Altarul Paraclisului Arhiepiscopal închinat Sfinţilor Apostoli, din Râmnic.
Numeroşi credincioşi craioveni au venit la rugăciune în Biserica Sfinţilor Apostoli din Bănie pentru a lua parte la Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu aici cu prilejul hramului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură duhovnicească, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre cei doi corifei ai Bisericii Creştine. „Ales de Hristos pentru a-I fi apostol, Petru a primit descoperirea dumnezeiască că Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui viu. Pe această mărturisire, Hristos a întemeiat Biserica pe care porțile iadului nu o vor birui. Un episod trist al credinței lui Petru este momentul lepădării din preajma momentului răstignirii Mântuitorului Hristos. Cu toate acestea, momentul rechemării la datoria apostoliei, când Hristos îl întreabă dacă Petru Îl iubește, ne dă fiecăruia dintre noi credința că Dumnezeu ne așteaptă să ne pocăim și să fim fii iubiți ai Tatălui Ceresc. Din relatările Sfântului Evanghelist Luca, în ziua Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, Sfântul Petru a predicat cu putere mare și 3.000 de oameni au cerut să fie botezați în numele Sfintei Treimi. Din tradiția nescrisă, cunoaștem faptul că Apostolul Petru a primit moarte martirică, fiind răstignit la Roma, din porunca împăratului Nero, în jurul anului 68 d.Hr.: „Sfântul Petru a cerut în momentul martiriului să fie răstignit cu capul în jos pentru a putea privi la cer. Mântuitorul Hristos a fost răstignit cu capul în sus pentru a privi la lume, El fiind Dumnezeu Care Se jertfește pentru toți. Sfântul Apostol Petru primește cununa muceniciei ca să privească spre ceruri, spre locul unde avea să meargă în Împărăția Tatălui Ceresc”, a spus IPS Părinte Irineu.
„Unul dintre marii Apostoli ai Bisericii lui Hristos”
În continuare, Mitropolitul Olteniei a arătat că „Sfântul Apostol Pavel, cu toate că nu L-a cunoscut pe Hristos în timpul activității pământești, a avut o întâlnire minunată cu El pe drumul Damascului. Încredințat că trupul lui Hristos este ascuns în cetatea Damascului, Pavel a primit scrisori de întărire pentru a merge acolo și pentru a demasca această înșelătorie a ucenicilor lui Hristos. În mod dumnezeiește, Hristos i S-a arătat lui Pavel, înconjurat de o lumină strălucitoare, și l-a întrebat de ce Îl caută și de ce Îl prigonește. La auzul acestui reproș, Pavel cade în genunchi și își schimbă mintea, devenind apostol fierbinte al lui Hristos și al credinței creștine. El este considerat unul dintre marii Apostoli ai Bisericii lui Hristos. Pentru aceasta a pătimit mult. A suferit, a fost bătut, a fost chiar aruncat afară din cetate și în cele din urmă a fost omorât. El este mare sfânt în Biserica noastră. Cu alte cuvinte, Sfântul Apostol Pavel este învățătorul nostru. Și astăzi ne învață prin epistolele sale. Ori de câte ori citim din Sfântul Pavel, ne hrănim cu laptele cuvintelor sale. Atât de dulci și de sățioase sunt aceste cuvinte că hrănesc de peste două mii de ani pe credincioși și ne vor hrăni în continuare pe cei care se vor naște în Biserica noastră”.
La final, IPS Părinte Irineu a felicitat preoții și credincioșii parohiei craiovene închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru lucrarea misionară pe care o au înaintea oamenilor și a rugat pe Bunul Dumnezeu să dăruiască sănătate și spor duhovnicesc tuturor celor care poartă numele celor doi Apostoli de seamă ai lui Hristos Domnul.
Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinţii Apostoli” din Râmnic, în haină de praznic
Tot sâmbătă, Paraclisul Arhiepiscopal din Râmnic, închinat celor doi Sfinţi Apostoli ai Mântuitorului Hristos, a îmbrăcat haină de sărbătoare. Lucrările de tencuire și zugrăvire a exteriorului locașului de cult, precum și restaurarea icoanelor exterioare, vitraliilor și lumânărarului au fost finalizate de curând. Cu acest prilej, la sărbătorirea hramului, IPS Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de resfințire, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învățătură, rostit la finalul sfintei slujbe, IPS Părinte Varsanufie a vorbit despre lucrarea de apostolat a celor doi mari corifei ai Bisericii creștine, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. „În această zi sfântă, viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne învață că trebuie fim tari în credință și, chiar de cădem, atunci când vin ispitele peste noi, să ne ridicăm, pentru că numai la Dumnezeu găsim iertare, așa cum au găsit și Sfântul Petru, care s-a lepădat de Domnul Hristos, și Sfântul Pavel, care persecuta pe ucenicii Lui. Viața acestor doi mari corifei ai Bisericii noastre ne mai cheamă să conștientizăm că fiecare dintre noi suntem datori să cunoaștem Evanghelia lui Hristos și să o propovăduim, mai întâi prin faptele noastre. De aceea, ne învață Mântuitorul că după faptele noastre ne vor cunoaște oamenii că suntem ucenicii Lui. În poporul român, care are 85% dintre proverbele sale din Sfânta Scriptură, se spune că omul se cunoaște după fapte, așa după cum pomul se cunoaște după roade. Suntem datori să facem aceste fapte ale credinței și lumea să ne cunoască drept ucenicii Domnului Iisus Hristos. Din viața acestor doi mari Apostoli suntem chemați a înțelege că nimic nu este mai de preț decât Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă cineva ne-ar lua viața aceasta trecătoare așa cum li s-a întâmplat lor. Important este să dobândim și să trăim viața cea veșnică în Împărăția lui Iisus Hristos, pentru că viața aceasta este umbră și vis, este scurtă, acum ești tânăr, acum bătrân și tot acum devii o amintire pentru cei care ți-au fost dragi”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie.
În locașul de cult, din data de 21 noiembrie 2018, a fost așezată spre binecuvântarea credincioșilor vâlceni o raclă în care se păstrează părticele din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Ziua de cinstire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost declarată în Eparhia Râmnicului „Sărbătoarea jurnaliștilor și scriitorilor din Arhiepiscopia Râmnicului”. De aceea, la momentul rânduit al Dumnezeieștii Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru pomenirea jurnaliștilor vâlceni.
Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost înființată în ziua de 1 iunie 1990, la cererea credincioşilor din zona de nord a municipiului Râmnicu-Vâlcea, iar locașul de cult a fost construit la iniţiativa preoţilor Ion Bănuţă şi Ion Gavrilă. La paraclisul bisericii, aflat la demisol, în fiecare duminică este săvârșită Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual de către părintele Gabriel Raul Popescu.