„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfinte Liturghii arhiereşti pentru credincioşii olteni
Credincioşii din Mitropolia Olteniei au primit zilele trecute arhiereşti binecuvântări la Sfintele Liturghii săvârşite în parohiile „Sfinţii Apostoli” din Horezu-Poenari, judeţul Dolj, „Adormirea Maicii Domnului” din Frăţeşti, judeţul Gorj, şi „Adormirea Maicii Domnului” din Drăgășani, judeţul Vâlcea. De asemenea, la Turnu Severin a fost inaugurată şi sfinţită o bornă kilometrică, aşezată simbolic lângă piciorul Podului lui Apolodor pentru a marca 98 km din drumul turistic Via Transilvanica.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent sâmbătă, 21 septembrie, în mijlocul credincioşilor doljeni din Parohia Horezu-Poenari, Protopopiatul Băileşti. Cu acest prilej a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli”, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. De asemenea, duminică, 22 septembrie, IPS Părinte Irineu a resfinţit Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Frăţeşti, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, judeţul Gorj.
Bucurii sfinte pentru credincioşii din Drăgăşani
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit duminică, 22 septembrie, Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Drăgășani, unde a fost cinstit Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi, ocrotitorul municipiului. Tâlcuind pericopa evanghelică a pescuirii minunate, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „atunci când ne aşezăm viaţa în mâinile Domnului, devenim misionari, propovăduitori ai învățăturii și ai lucrării Mântuitorului Hristos, fapt care rămâne actual în toată istoria mântuirii neamului omenesc. Sfântul Efrem Sirul, vorbind despre truda apostolilor, subliniază că aceasta face o trimitere simbolică la proroci, însă Sfântul Apostol Pavel ne spune că «altădată eraţi întuneric, iar acum sunteţi lumină întru Domnul; umblaţi ca fii ai luminii!» (Efeseni 5, 8). Activitatea misionară a prorocilor este împlinită în Persoana Mântuitorului, iar Sfinţii Apostoli au fost chemaţi la o lucrare sfântă: «Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă» (Matei 28, 19-20). De aceea, în Evanghelia duminicii acesteia Mântuitorul le spune să se îndepărteze de grijile lumii și să caute «la adâncurile» cele duhovnicești, căci precum acum, prin ascultare, s-au încredințat de bogăția darului lui Dumnezeu, întocmai și atunci când vor deveni «pescari de oameni», cuvintele credinței vor izvorî faptele iubirii milostive, după cum ne încredințăm și din viața Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, care împletește rugăciunile noastre cu rugăciunea și mijlocirea sa înaintea Preasfintei Treimi. Căutând să cunoască dreapta învățătură a lui Dumnezeu, omul nu primește doar adâncurile duhovnicești, ci și viața veșnică, iar temelia părtășiei cu El este credința: «Dar dacă cineva, dobândind neclintire și siguranță, are credința ca o deprindere, acesta este viu și credincios cu adevărat», după cum ne încredințează Sfântul Chiril al Alexandriei. Împlinind poruncile lui Dumnezeu, care sunt expresii ale bunăvoinței Lui față de noi, căpătăm vitalitate, mărturisind împreună cu psalmistul: «Iată, am dorit poruncile Tale; întru dreptatea Ta, viază-mă» (Psalmul 118, 40)“, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Proiectul Via Transilvanica, marcat la Turnu Severin
Prin amplasarea a două borne, la Drobeta-Turnu Severin au fost inauguraţi sâmbătă 98 de kilometri din drumul turistic Via Transilvanica. O bornă a fost instalată lângă piciorul podului lui Apolodor din Damasc, iar alta în portul Drobeta-Turnu Severin. „Această porțiune marchează capătul drumului Via Transilvanica, un capăt pe care încă nu l-am unit cu restul drumului, dar avem speranța (…) că vom lega toate punctele de pe harta traseului și că într-o bună zi ne vom întâlni la inaugurarea a 1.000 de km, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin”, a menționat Alin Ușeriu, ambasadorul acestui important proiect.
La acest eveniment a participat și o delegație din partea Centrului eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, fiind condusă de către pr. Claudiu Crăciun, consilier administrativ în cadrul acestei instituții.
Via Transilvanica este un drum turistic între Putna, locul unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și Drobeta-Turnu Severin, locul unde a intrat în țară regele Carol I în 1866. Cele două borne amplasate în Drobeta-Turnu Severin sunt opera artiştilor Maxim Dumitraș şi Andrii Doru-Emil. Alături de voluntarii implicaţi, la inaugurarea bornelor au fost prezenţi sâmbătă, 21 septembrie, amabasadorii proiectului, Alin şi Tibi Uşeriu, dar şi numeroase oficialităţi. „Cred că drumul este important și nu capătul”, a declarat Tibi Ușeriu, ambasador Via Transilvanica.
Proiectul Via Transilvanica - „Drumul care unește” a fost inițiat de organizația Tășuleasa Social în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor.
Drumul are circa 1.000 km și trece prin 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.
În septembrie 2018 a fost inaugurat sectorul drumului din județul Bistrița-Năsăud, iar în iulie 2019 cel din Suceava.
Sectorul drumului din județul Suceava are 136 km și trece prin localitățile: Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Negri și Poiana Stampei.