„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfințirea bisericii Parohiei Vârtop din Gorj
În Duminica a 6-a după Sfintele Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Vârtop, comuna Ciuperceni, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Sfântul locaş a fost ridicat în perioada 2011-2017, prin osteneala preotului paroh Marius Popescu, cu sprijinul ctitorului Gheorghe Răuţ, fiu al satului.
Osteneala credincioşilor păstoriţi de preotul Marius Popescu, din parohia gorjeană Vârtop, a fost împlinită duminică, 13 mai, odată cu resfinţirea bisericii parohiale aflate sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit slujba de sfinţire a sfântului locaş şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a reiterat atmosfera de mare sărbătoare prilejuită de sfinţirea unei biserici: „Sfinţirea unei biserici este o sărbătoare deosebită a întregii comunităţi de credincioşi veniţi la chemarea sfântă a Mântuitorului Iisus Hristos, spre a fi prezenţi în casa Tatălui ceresc, casă de închinare şi rugăciune, de alinare şi tămăduire a suferinţelor trupeşti şi mai ales sufleteşti. Ce poate aduce mai multă bucurie decât să fim întâmpinaţi în Casa Domnului de mulţimea sfinţilor Săi pictaţi pe pereţi? Sau, mai mult, când suntem întâmpinaţi de Însuşi Mântuitorul Hristos în faţa Sfintei Mese prin care trecem toţi astăzi, ierarh, clerici, mireni, copii, bărbaţi şi femei”.
În partea a doua a cuvântului, IPS Părinte Irineu a vorbit despre minunea vindecării orbului din naştere. „Înţelegem din Evanghelia acestei zile că noi, păcătoşii, avem nevoie de rugăciune fierbinte către Dumnezeu pentru tămăduirea neputinţelor, a durerilor trupeşti şi sufleteşti. Dumnezeu aşteaptă permanent ca noi să mărturisim şi să ne căim de păcate, pentru ca apoi să ne poată oferi tămăduirea prin harul Preasfântului Duh, să ne adune pe toţi sub purtarea Sa de grijă, precum un tată iubitor pe fiii săi. Prin urmare, trebuie să-L căutăm pe Dumnezeu cu vederea credinţei şi cu evlavia sufletului în Biserica Sa, iar El ne va lumina ochii trupului, dar mai ales ochii sufletului, spre a fi părtaşi, spre a vedea tainele divine, frumuseţea şi măreţia lui Dumnezeu din toată creaţia Sa. Pe de altă parte, cu ochii sufletului luminaţi de harul Domnului, putem pătrunde în adâncul sufletului nostru, ne putem cerceta cu luare aminte şi ne putem vedea clar păcatele şi neputinţele ce ne marchează viaţa aceasta. Căci numai cu o vedere interioară clară, cu stăruinţă în rugăciune şi în credinţă puternică, putem îndepărta răul şi întinăciunea din interiorul nostru, pentru ca Dumnezeu să se poată sălăşlui acolo, cu al Său har şi cu a Sa iubire de oameni”, a spus Mitropolitul Olteniei.
Temeluită în urmă cu un secol
După cum am aflat din actul de resfinţire, căruia i-a dat citire părintele protopop Ionel Câmpeanu, de la Protoieria Târgu Jiu Sud, prima piatră de temelie a bisericii a fost pusă în urmă cu aproape un secol, în anul 1924, însă, din cauza vitregiilor vremurilor, sfântul locaş a rămas la stadiul de turnare a temeliei. Abia în anul 1994 a început să se concretizeze dorinţa de secole a enoriaşilor şi, sub îndrumarea preotului paroh Constantin Ciurea, biserica a fost ridicată şi sfinţită în anul 2003 de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul de atunci al Olteniei. Între anii 2011 și 2017, la iniţiativa preotului paroh Marius Popescu, cu sprijinul lui Gheorghe Răuţ, fiu al localităţii, al Consiliului Local al Primăriei Ciuperceni şi al credincioşilor, au fost realizate lucrările de pictură în tehnica fresco de către pictorii Daniel Poteraşu şi Cristian Panţu. Pentru implicarea deosebită în această sfântă lucrare, părintele paroh Marius Popescu a primit rangul bisericesc de iconom, iar mai multe persoane au primit gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.