În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Simpozion dedicat părintelui Ghelasie de la Frăsinei, la Râmnic
Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Râmnic a găzduit sâmbătă, 27 mai, cea de-a VI-a ediție a simpozionului dedicat personalității și operei părintelui Ghelasie de la Frăsinei. Tema aleasă - „Icoana - Rugul aprins al isihasmului carpatin”, şi-a propus să reunească, în dezbatere, ucenici ai părintelui Ghelasie, oameni care l-au cunoscut şi i-au ascultat îndemnurile duhovniceşti, preoţi şi credincioşi interesaţi de viaţa şi învăţăturile marelui duhovnic de la Frăsinei.
În cuvântul de binecuvântare, transmis prin pr. consilier Ștefan Zară și intitulat „Avva Ghelasie de la Frăsinei - o icoană contemporană a isihasmului românesc”, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat că „viața creștină autentică este reprezentată de permanenta luptă pentru dobândirea Împărăției celei cerești, prin transformarea duhovnicească a omului, spre creșterea lui de la chip la asemănarea cu Dumnezeu. Această transformare se realizează cu mult efort, dar mai cu seamă cu ajutorul Preabunului Dumnezeu, prin mijlocirile sfinților, bineplăcuții Săi. Părinții duhovnicești prin sfințirea vieții proprii devin pentru ucenici modele de urmat întru totul. Urmarea părintelui duhovnicesc ca model de viețuire este strâns legată de imitarea vieților sfinților. Imitarea lor este practic un fel de apropiere de ei la nivel duhovnicesc. Raportarea continuă la sfinți, dar și la părintele duhovnicesc, la părintele cu viață îmbunătățită, îl face pe credincios să își însușească modul de viețuire al acestora, să devină cumva în aceeași cugetare cu ei. Importanța lor în viața credincioșilor ne face să și subliniem importanța revalorificării lor în viața cotidiană... Cuviosul Ghelasie de la Frăsinei, prin viața sa deosebită, a întărit toate aceste coordonate ale monahismului românesc, ucenicind pe lângă pustnici cu viață deosebită, contemporani nouă, precum cuviosul Arsenie Praja, și născând, la rândul lui, pe foarte mulți ucenici, spre trăirea autentică în monahismul românesc, pe care cuviosul deseori îl numea carpatin”.
Între participanții la seminarul dedicat părintelui Ghelasie s-au aflat Florin Caragiu, directorul Editurii Platytera, arhim. Hristofor Bucur, protos. Varsanufie Gherghel, ierom. Valerian Pâslaru, prof. Gheorghe Mustață, Maria Ploae, Manuela Hărăbor, pr. Costin Butnar. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului ierom. Ghelasie, „Memoriile unui isihast. Filocalie carpatină (I)”, apărut la Editura Platytera, împreună cu volumul în varianta audio în lectura actorilor Maria Ploae și Damian Oancea.