„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Simpozion în cinstea Sfântului Antim Ivireanul la Râmnic
Viața și activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în cadrul Episcopiei Râmnicului (1705-1708) au determinat cadrele didactice și elevii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea să organizeze simpozionul și concursul național interdisciplinar „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, invitând la această activitate seminarele și liceele teologice ortodoxe. Organizat pe mai multe secțiuni: eseu, poezie și prezentare PowerPoint, simpozionul s-a desfășurat la finele săptămânii trecute la Arhiepiscopia Râmnicului, fiind evocate personalitatea marelui ierarh martir și imensa sa activitate misionară, culturală, literară, economică, administrativă și patriotică.
În încheierea Simpozionului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” s-a organizat la sala cinematografului „Geo Saizescu” din Râmnicu Vâlcea un spectacol de muzică bizantină susținut de corurile seminarelor din Mitropolia Olteniei, la care s-a alăturat și corul Seminarului „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș. Spectacolul a fost deschis de corul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, dirijat de arhidiaconul Nicușor Lăzărică. Acesta a adus în fața publicului cântări specifice Postului Mare, colinde de Florii și un fragment din Canonul Învierii de Macarie Ieromonahul. Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, condus de profesorul Victor Șapcă, a interpretat cântări pascale executate cu o înaltă ținută profesională, de departe cea mai frumoasă fiind cântarea „Și era la ora a șasea”. Corul Seminarului „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș a introdus publicul prezent în atmosfera pascală de rugăciune și jertfă prin cântarea, într-o formă inedită, a Baladei Brâncovenilor. Spectacolul a fost încheiat într-o frumoasă atmosferă de pace duhovnicească de corul Seminarului „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.
Evenimentul a fost apreciat de toți cei prezenți, organizatori, participanți și spectatori, fiind un bun prilej de întâlnire cu Hristos prin rugăciunea cântată și totodată un mijloc de promovare a învățământului teologic ortodox într-o lume tot mai secularizată. În acest cadru, elevii coriști au făcut dovada vie că tinerii de astăzi, prin dragostea față de Dumnezeu și față de muzică, pot schimba ideile preconcepute ale societății, pot păstra speranța într-o lume de mâine mai bună și mai apropiată de valorile creștine.