„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Simpozion internaţional de teologie la Craiova
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a găzduit în perioada 7-8 iunie Simpozionul internaţional „Artă și spiritualitate în spațiul cultural-eclesiastic românesc”. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu”, din cadrul noului sediu al facultăţii, din str. Brestei nr. 24, fiind deschis în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Numeroşi profesori universitari, cercetători, artişti şi restauratori de la instituţii din ţară sau străinătate au poposit în această săptămână în Cetatea Băniei pentru a lua parte la lucrările celei de a doua ediţii a Simpozionului internaţional „Artă şi spiritualitate în spaţiul cultural-eclesiastic românesc”. Evenimentul academic a fost organizat în perioada 7-8 iunie de profesorii de la Secţia de Arte Vizuale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova.
În deschiderea sesiunilor de lucru, organizate în Aula „Nestor Mitropolitul”, a luat cuvântul IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a vorbit celor prezenţi despre valoarea şi importanţa artei în viaţa Bisericii. „Simpozionul de anul acesta, «Artă și spiritualitate în spațiul cultural-eclesiastic românesc», are o dimensiune polivalentă. În primul rând trebuie să înţelegem că arta se găseşte în spiritualitate şi nicidecum în afara ei. Titlul acestei întâlniri îşi propune să conjuge două dimensiuni care se suprapun şi se aşază astfel încât să definească un fel de a fi al nostru atât în facultate, cât şi în afara facultăţii, în operele de artă ale artiştilor, cât şi în bisericile noastre. Arta este un dar al lui Dumnezeu pentru că numai Creatorul ne poate face aşa cum este El. Din acest dar dumnezeiesc ne împărtăşeşte şi nouă pentru a realiza lucruri bune şi frumoase. Aceste lucruri sunt bune şi bineplăcute pentru că sunt născute din suflet, din spirit, din adâncimile cele mai profunde ale omului. Cu mintea noastră putem să mergem până la spaţiul acesta metafizic, iar dincolo pătrundem prin credinţă. La Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie mărturisim că «toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Tine, Părintele luminilor». Deci noi primim acest dar şi îl mărturisim ca bun pentru noi, pentru cei de lângă noi şi pentru cei ce vor rămâne în urma noastră. Aşa se face că poporul român este un popor artist şi spiritual. Prin urmare, aceste dimensiuni nu sunt străine sufletului neamului nostru şi nici nu se pierd într-o spiritualitate difuză, fără o nominalizare a ei. Orice spiritualitate dusă spre limita extremă a gândirii umane nu mai poate ţine legătura cu sufletul. Aşadar, conturul deplin al artei este o dăinuire şi în acelaşi timp o stabilitate a celui care lucrează în spiritualitate”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Invitaţi de seamă din ţară şi de peste hotare
Între cei care au luat cuvântul în prima zia a întâlnirii s-au numărat: pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, Adrian Marinescu, cercetător independent, conf. univ. dr. Dumitru Sorica, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, dr. Katerina Djulgerova, critic de artă - Vidin (Bulgaria), Silvio Cattani, Academia de Artă Rovereto (Italia), dr. Bogdan Aleksandrov, directorul Muzeului de Artă din Vidin (Bulgaria), Mihai Țopescu, artist vizual - membru al UAPR - Târgu Jiu, prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, Facultatea de Istorie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Nicolae Suciu, Centrul Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihaela Palade, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, conf. univ. dr. Laura Codrina Ioniță, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, prof. univ. dr. Marcel Muntean, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, conf. univ. dr. Annamaria Baciu, Facultatea de Teologie din Craiova, asist. univ. dr. Victoria Grădinar, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.