„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion naţional la Facultatea de Teologie
Facultatea de Teologie din Craiova a găzduit în această perioadă o serie de activităţi şi evenimente festive, dedicate împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare „Bengescu”, din strada Brestei nr. 24, au avut loc lucrările Simpozionului naţional cu tema „Facultatea de Teologie: statut academic şi misiune eclesială”.
Oaspeţi de seamă au trecut pragul Facultăţii de Teologie din Craiova pentru a lua parte la activităţile dedicate celor 25 de ani de activitate teologică la cel mai înalt nivel. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în zilele de joi şi vineri, 5-6 octombrie, au fost susţinute mai multe prelegeri de înaltă ţinută academică în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului de restaurare „Bengescu” din Craiova. Au luat cuvântul profesori de la facultăţile de teologie ortodoxă surori din ţară şi din străinătate, în frunte cu decanii acestora, întruniţi la Craiova în congres.
„Facultatea de Teologie: statut academic şi misiune eclesială”
În deschiderea programului, participanţii au primit cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit Irineu. Urmărind tematica întâlnirii, „Facultatea de Teologie: statut academic şi misiune eclesială”, fiecare prezentare a surprins coordonate ale activităţii teologice de rang academic în cuprinsul Bisericii Ortodoxe de-a lungul timpului.
În deschiderea evenimentului, pr. conf. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul facultăţii, a subliniat faptul că „Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova s-a înfiinţat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitului dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, şi prin stăruinţa Preasfinţitului Damaschin, Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, în şedinţa de lucru a Adunării eparhiale din 4 noiembrie 1990. În cadrul acestei reuniuni s-a discutat dorinţa mai veche a ierarhilor din Oltenia de a avea un învăţământ teologic de grad universitar în cetatea Băniei. Cunoscând această năzuinţă a mitropoliei noastre, domnul prof. univ. dr. ing. Mircea Ivănescu, rectorul de atunci al Universităţii din Craiova, în cuvântul său, a propus înfiinţarea acestei facultăţi şi includerea ei în cadrul Universităţii din Craiova. Membrii Adunării noastre eparhiale au votat în unanimitate această propunere şi au salutat cu multă căldură acest proiect de început teologic în Oltenia. Propunerea Adunării eparhiale a fost înaintată Sfântului Sinod, spre analiză şi reflecţie. Plenul Sfântului Sinod, întrunit în şedinţa din 26 februarie 1991, a aprobat înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Craiova, cu mai multe specializări.
Având această hotărâre, Mitropolitul Nestor al Olteniei, pe 5 decembrie 1991, a cerut Universităţii din Craiova, în numele Mitropoliei Olteniei, înscrierea Facultăţii de Teologie printre facultăţile Universităţii din Craiova. Senatul Universităţii, în şedinţa din 9 decembrie 1991, a aprobat înfiinţarea Facultăţii de Teologie şi includerea acestei instituţii în structura academică. A urmat procedura de recunoaştere a facultăţii noastre de către Ministerul Educaţiei. În urma acestor demersuri Facultatea de Teologie şi-a deschis porţile începând cu 1 octombrie 1992. A urmat semnarea Convenţiei-cadru dintre Mitropolia Olteniei şi Universitatea din Craiova, din 12 martie 1992.
Potrivit acestor documente, Facultatea de Teologie Ortodoxă funcţionează sub dublă jurisdicţie, a Mitropoliei Olteniei şi a Universităţii din Craiova, subordonată Ministerului Învăţământului. Începând cu anul universitar 2012-2013, facultatea s-a mutat într-o nouă clădire restaurată şi dotată prin grija IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi cu sprijinul financiar al ADR Sud-Vest Oltenia. În acest spaţiu, facultatea dispune de săli de clasă, laboratoare de restaurare a patrimoniului bisericesc, săli de conferinţe, sală de festivităţi, săli de seminarii, bibliotecă şi un paraclis pentru folosul duhovnicesc al studenţilor. Clădirea a fost inaugurată la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie. Cu acest prilej, facultatea noastră a imprimat o plachetă comemorativă şi a primit un Hrisov de confirmare din partea IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei”.