„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Simpozionul „Familia şi provocările ei actuale”, la final
Vreme de trei zile, în perioada 2-4 mai, Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare din strada Brestei nr. 24, Craiova, a găzduit lucrările Simpozionului naţional „Familia şi provocările ei actuale”. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Craiovei, Facultatea de Teologie din Craiova, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Asociaţia „Părinţi pentru copii - Oltenia”, a adus împreună specialişti din mai multe domenii de activitate, cu toţii apologeţi ai familiei formate din bărbat şi femeie. Dacă în prima zi a întâlnirii au putut fi audiaţi membrii Coaliţiei pentru Familie şi mai mulţi specialişti în drept şi jurisprudenţă, ultimele două zile au fost închinate teologiei şi pedagogiei creştine. Astfel, miercuri, 3 mai, şirul conferinţelor a fost deschis de dr. Pavel Chirilă, reputat medic, profesor şi nu în ultimul rând promotor al conceptului de „medicină creştină”. Domnia sa a vorbit despre pericolele actuale care ameninţă familia tradiţională, precum şi despre patologiile biologice ce însoţesc depărtarea de la sensul creştin al acesteia. A urmat la cuvânt pr. lect. univ. dr. Vasile Creţu, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, care a prezentat referatul cu tema „Revizuirea Constituției României pentru definirea familiei: argumente pro și contra”. Tot de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman a vorbit celor prezenţi despre „Familia creştină - temă prioritară pentru predicatorii români din secolul XX”. La rândul său, profesorul Radu Carp, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Capitală, a încercat să ofere o definiţie juridică familiei, prin referatul „Cum definim familia? Repere privind o dezbatere despre rolul religiei în spațiul public”. Din partea Facultăţii de Teologie din Craiova a vorbit lect. dr. Mihai Iulian Constantinescu, abordând „Diferența de gen - condiție fundamentală pentru căsătorie și cununie. O perspectivă juridico-canonică”.
În ultima zi a întâlnirii, organizatorii au adus în atenţia studenţilor teologi craioveni, dar şi a invitaţilor două evenimente editoriale notabile. Este vorba despre lucrarea „Între cruce şi Înviere: fiele din istoria recentă a monahismului românesc”, semnată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi volumul de studii „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi”, ambele publicate anul acesta la Editura Mitropolia Olteniei.