„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, la final
În perioada 27-29 mai, la Drobeta-Turnu Severin s-au desfăşurat lucrările Simpozionului internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Acesta a fost organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul cultural al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.
Reunind ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, istorici, oameni de cultură, cercetători de prestigiu din România şi invitaţi de marcă din străinătate, manifestarea culturală a constituit un fericit prilej de interacţiune între diverse domenii ştiinţifice, legat de tema proclamării anului 2019 ca „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română, tematica deosebit de generoasă oferind prilej de manifestare la nivel ştiinţific şi academic tuturor participanţilor.
Simpozionul a abordat câteva aspecte fundamentale, constitutive pentru obârșia și identitatea creștină a societății românești de astăzi, pornind de la contribuția esențială a satului românesc în conservarea acestei identități și în evoluția culturală a țării noastre, și continuând cu vizibila degradare a satului românesc contemporan.