„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Sinaxa stareţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei
Conducătorii obştilor monahale din Episcopia Severinului şi Strehaiei s-au întâlnit săptămâna aceasta la Mănăstirea Topolniţa, în judeţul Mehedinţi. Momentul a fost deschis prin săvârşirea Sfântei Liturghii de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim. La aceste evenimente de suflet a participat şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Întâlnirea din acest an a vizat discutarea mai multor probleme duhovniceşti şi administrative. S-a pus accentul pe statornicia, pe sporirea duhovnicească a monahului, precum şi pe grija în vorbire.
În cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei se află 12 aşezăminte monahale: 5 de călugări şi 7 de maici, în care vieţuiesc 18 monahi şi 47 de monahii: Mănăstirea „Sfânta Ana”-Orşova, cu destinaţie pentru maici; Mănăstirea Vodiţa, cu destinaţie pentru călugări; Mănăstirea Gura Motrului, cu destinaţie pentru călugări; Mănăstirea Strehaia, cu destinaţie pentru maici; Mănăstirea Topolniţa, cu destinaţie pentru călugări; Mănăstirea Mraconia, cu destinaţie pentru maici; Mănăstirea Coşuştea-Crivelnic, cu destinaţie pentru călugări; Mănăstirea „Sfânta Treime”- Cerneţi, cu destinaţie pentru maici; Mănăstirea „Sfinţii Voievozi”-Baia de Aramă, cu destinaţie pentru maici, Mănăstirea Godeanu, cu destinaţie pentru maici, Mănăstirea Jiana, cu destinaţie pentru călugări şi Mănăstirea Cârjei, cu destinaţie pentru maici.