„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Slujbă arhierească în ctitoria fraţilor Buzeşti
Veche ctitorie a fraţilor Buzeşti de la începutul veacului XVI, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Craiova şi-a cinstit marţi, 8 noiembrie, ocrotitorii spirituali. La ceas de ales praznic, în mijlocul credincioşilor din această parohie a fost prezent chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea credincioşilor din Parohia „Sfinţii Arangheli” din Craiova a început de luni-seară, când s-au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Privegherea. A doua zi, după slujba Acatistului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu. În cadrul slujbei euharistice, IPS Părinte Irineu a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Ioniţă Apostolache, inspector eparhial la Biroul de învăţământ, activităţi cu tineretul şi catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.
„Ascultând de îngerul nostru păzitor ne îndreptăm către Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură rostit la finele Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a pus în lumină puterea ocrotitoare a puterilor cereşti de care beneficiază toţi oamenii care primesc la Taina Sfântului Botez câte un înger păzitor. „Fiecare om primeşte un înger păzitor la Taina Sfântului Botez care îl ocroteşte şi îl îndrumă în această viaţă. Şi noi, ascultând de îngerul nostru ocrotitor, ne îndreptăm către Dumnezeu cu ajutorul harului pe care îl primim de la puterile cereşti. Astfel, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil ne ajută să dobândim încă din această viaţă cele cereşti şi tot ei ne poartă înaintea Tronului Preasfintei Treimi când plecăm din lumea aceasta. Ei ne păzesc de vrăjmaşii diavoli, care ne aşteaptă la vămile văzduhului spre a ne răpi sufletele şi a le arunca în focul veşnic. Sfinţii Arhangheli au fost trimişi şi ca vestitori ai tainelor ce urmau să fie făptuite de Creatorul nostru «la plinirea vremii». Astfel, Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu spre a-i vesti Întruparea Cuvântului Dumnezeiesc. Mesajul său a fost adresat întregii lumi pentru a lua cunoştinţă de această mare bucurie pentru mântuirea neamului omenesc. Aşadar, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitori şi ai acestei biserici, sunt aducători de bucurii în viaţa noastră, iar în preajma lor ne simţim protejaţi deoarece puterea lor este nemăsurată. Este un dar pe care Sfânta Treime ni-l oferă nouă oamenilor, pentru a ne fi sprijin şi ajutor pe calea către Împărăţia cerurilor”, a spus IPS Părinte Irineu.
Ctitoria fraţilor Buzeşti
Prima formă a Bisericii „Sfinţii Arhangheli” din Craiova a fost zidită la începutul secolului al XVI-lea de fraţii Radu, Stroe şi Preda Buzescu, căpitani în oastea domnitorului Mihai Viteazul. În decursul timpului, a suferit mai multe modificări din cauza cutremurelor care au lovit-o. Ultima mare lucrare de restaurare a fost făcută la începutul secolului trecut pe cheltuiala soţilor Gogu şi Polina Vorvoreanu, a căror reşedinţă se afla în vecinătate. În semn de recunoştinţă, Mitropolitul Nifon Criveanu a stabilit, în şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, ca sfântul locaş să poarte şi numele de `Biserica Gogu şi Polina Vorvoreanu”. Din patrimoniul cinstitului locaş de închinare fac parte obiecte de cult de o inestimabilă valoare. Printre acestea se numără o frumoasă colecţie de icoane vechi, pictate în ulei şi ferecate cu argint.