„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujbă arhierească la „Maica Precista” - Dudu
Catedrala „Maica Precista” -Dudu din Craiova a primit duminică, 9 august, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La finele slujbei euharistice, credincioşii craioveni s-au împărtăşit de cuvânt de învăţătură.
Numeroşi credincioşi craioveni au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Irineu la altarul Paraclisului Mitropolitan „Maica Precista de la Dud” în cea de a 10-a Duminică de după Rusalii. Prezenţa arhipăstorului locului a avut menirea de a-i pregăti pe credincioşi pentru praznicul „Adormirea Maicii Domnului”, hramul sfântului locaş de închinare. În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, care a avut ca subiect „Minunea vindecării copilului lunatic” (Mt. 17, 14-23). „Sfântul Evanghelist Matei prezintă această minune a Mântuitorului Hristos după ce El s-a pogorât de pe Muntele Tabor, unde se schimbase la faţă înaintea ucenicilor Săi, Petru, Ioan şi Iacov. La poalele acestui munte este întâmpinat de un om al cărui fiu era grav bolnav, fiind stăpânit de un duh necurat. Cum este posibil acest lucru? În primul rând, noi ca oameni suntem făcuţi «după chipul lui Dumnezeu, deci avem trăsăturile Preasfintei Treimi în sufletul şi în trupul nostru. Avem toate darurile lui Dumnezeu, în aşa fel încât putem să creştem duhovniceşte şi să ne apropiem de El. Putem să-L chemăm întrucât ni s-au dat grai, înţelepciune şi cuvânt, calităţi prin care suntem ridicaţi deasupra tuturor lucrurilor făcute de Dumnezeu. Faptul că noi am fost cu puţin «mai micşoraţi decât îngerii», după cum ne spune Sfântul Proroc David, a făcut ca diavolul să aibă mare pizmă împotriva noastră, să ne urască încă din rai. Ştim din Sfânta Scriptură că Adam şi Eva erau pizmuiţi pentru dragostea de care se bucurau din partea Creatorului. Aşa se face că, după cădere, pizmaşul diavol, în răutatea sa, neputând să se împotrivească direct lui Dumnezeu, a atacat creatura Sa. Ştiind că este chipul Creatorului său şi ca să-L înfrunte pe Ziditor, diavolul l-a ispitit pe om şi acesta, ascultând el, a căzut din iubirea Părintelui Ceresc, a ieşit din comuniunea Sa, umplându-se de slăbiciune şi neputinţă. Omul a ajuns astfel în valea plângerii de unde Mântuitorul Hristos l-a ridicat prin Jertfa şi Învierea Sa”, a spus IPS Irineu. În continuare, Mitropolitul Olteniei a arătat importanţa postului şi a rugăciunii în lupta pe care creştinul o duce permanent cu ispitirile venite de la diavol. „Şi Sfinţii Apostoli, şi noi am primit darul acesta de a călca peste puterea vrăjmaşului şi ne rugăm în fiecare moment al vieţii noastre cu cuvintele pe care ni le-a dăruit Mântuitorul: «Și ne izbăveşte de cel viclean». Mai mult, Dumnezeu ne-a dat puterea ca să-l blestemăm pe vrăjmaş. Toate acestea trebuie împletite însă cu rugăciune şi cu post, fără de care nu putem dobândi niciodată putere în sufletul nostru. Ele sunt cele două aripi prin care ne putem înălţa spre ceruri”.
Catedrala „Madona Dudu”, scurt istoric
Ridicarea Bisericii „Maica Domnului - Dudu” între anii 1750 şi 1756 este legată de o frumoasă legendă. Astfel, în livada ce se găsea la început pe locul bisericii, un negustor a descoperit, în desişul unui dud bătrân, o icoană gravată pe lemn cu chipul Maicii Domnului. De la această întâmplare, craiovenii au botezat măreaţa catedrală cu numele de `Maica Precista de la Dud” sau „Madona Dudu”. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. De-a lungul celor aproape trei secole de existenţă, sfântul locaş a jucat un rol de seamă în viaţa urbei, atât prin activităţile pastoral-misionare, dar şi prin cele filantropice desfăşurate aici. Din fondurile acestei biserici au fost construite şi întreţinute mai multe şcoli şi s-au acordat burse pentru cei cu posibilităţi materiale reduse. Printre bursieri s-au numărat şi personalităţi precum Nicolae Titulescu şi Constantin Brâncuşi. Sfântul locaş deţine o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.