„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujbă de pomenire pentru rromii trecuţi la cele veşnice
Rromii morţi în lagăre, deportări sau robie au fost pomeniţi marţi, 19 februarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea de către un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Parastasul a avut loc în contextul împlinirii în 20 februarie a 163 de ani de la dezrobirea rromilor în Principatele Române.
Slujba de pomenire a fost săvârșită de un sobor de preoți din Administrația eparhială, iar răspunsurile liturgice au fost date de membrii corului Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijați de pr. Siluan Dumitru Scurtu. La finalul slujbei, pr. Ștefan Zară, consilier cultural eparhial, a dat citire cuvântului IPS Părinte Varsanufie, intitulat „Implicare neobosită și necesitate misionară”. În cadrul cuvântului, a fost reliefat rolul Bisericii Ortodoxe Române în dezrobirea rromilor din Țările Române și eforturile depuse de slujitorii Bisericii pentru integrarea și ajutorarea culturală, dar mai ales spirituală a comunității rrome. În acest context, a fost evidențiată lucrarea Arhiepiscopiei Râmnicului, prin înființarea unui birou de catehizare a rromilor, primul de acest fel în Patriarhia Română, condus de pr. inspector Dorin Nicolae Buda. Acest birou eparhial este o continuare a lucrării pastoral-misionare și social-filantropice derulate de IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie pe vremea când a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, perioadă în care au fost realizate mai multe proiecte, precum editarea unei cărți de rugăciuni în limba rromani (2006), imprimarea unui CD cu Sfânta Liturghie ortodoxă în limba rromani (2008).
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mai reliefat în cuvântul transmis necesitatea elaborării de noi abordări în domeniul civil, cultural și social, precum și în strategia pastorală a Bisericii, pentru prevenirea diferitelor forme de degradare a persoanei umane. Totodată, i-a îndemnat pe membrii comunității rrome să fie următori, prin cuvinte și fapte, Domnului Hristos.
„Pe toţi cei prezenţi aici vă îndemn să continuaţi activitatea pe care am început-o, să nu vă descurajaţi, ci să continuaţi şi să vă angajaţi în favoarea celui care are nevoie de ajutor, fiind în condiţii de necesitate şi de marginalizare. Orice rrom să poată găsi în voi fraţi şi surori care îi iubesc cu aceeaşi iubire cu care Hristos i-a iubit pe cei în suferinţă. Fiţi pentru fraţii voştri mâna cea pururea întinsă a lui Hristos Domnul către noi, oamenii. Dar, mai mult decât orice, să fim conştienţi că evoluţia spre o integrare reală în societatea contemporană este extrem de lentă şi că rezultatele adevărate nu se vor vedea la scara vieţii unui om: lucrul va trebui să se întindă cu răbdare, dragoste şi smerenie, pe durata mai multor generaţii. Biserica Ortodoxă depune tot efortul pentru această lucrare şi este conştientă de importanţa ei majoră”, a explicat IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
O lucrare misionară de suflet
Activitatea Biroului eparhial de catehizare a rromilor din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului se desfășoară pe mai multe planuri, cu scopul de a contribui în mod cât mai concret la integrarea socială și profesională a lor. În acest sens, în comunitățile de rromi din județul Vâlcea sunt implementate programe sociale, misionare, culturale și catehetice, prin care sunt distribuite articole vestimentare, alimentare și de igienă („Mirro ghiozdano” - Ghiozdanul meu; „Podema tatipe” - Ghetuţe călduţe); sunt asistați medical („Sastipen le rromenqe” - Sănătatea rromilor); sunt implicați în proiecte culturale cu prilejul unor zile aniversare sau comemorative, precum Ziua internațională a rromilor, Ziua minorităților naționale, Ziua dezrobirii rromilor. Totodată, în ajunul sărbătorilor, pr. inspector Dorin Nicolae Buda organizează întâlniri cu membrii comunităților de rromi pentru catehizare.