„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujbe de pomenire a eroilor în parohiile oltene
Mai multe parohii oltene şi-au serbat hramul de praznicul Sfintei Înălţări a Domnului cu Trupul la cer, joi, 17 mai. Binecuvântatul prilej a fost însoţit de pomenirea eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori, pentru ţara şi credinţa ortodoxă strămoşească. Astfel, în Cetatea Băniei, credincioşii s-au adunat în număr mare la slujba de hram a Bisericii „Eroii Neamului” din zona electro, cartierul Calea Bucureşti. După săvârşirea slujbei euharistice, preoţii slujitori, sub protia pr. paroh Cristian Grecu, au săvârşit slujba Parastasului pentru eroi la Troiţa din curtea bisericii. Un moment aparte a fost şi prezenţa elevilor de la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Craiova, care au prezentat în faţa credincioşilor un frumos program artistic de muzică patriotică şi poezie religioasă.
Tot în această zi, credincioşii din Parohia Vaideeni, Protoieria Horezu, judeţul Vâlcea, au luat parte la săvârşirea slujbei Parastasului, oficiată de către pr. Emilian Balotă. În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele paroh a evidențiat „importanța jertfei românilor care au pus dragostea de neam mai presus de viața lor, dar și tradiția cinstirii eroilor neamului încă din perioada interbelică. Recomandarea de a pomeni eroii în această zi a fost făcută Parlamentului României și regelui Ferdinand de către Patriarhul Miron, în dubla sa calitate, de președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război și ca Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această pomenire a durat până în 1948, când regimul comunist a întrerupt-o și a transferat-o în ziua de 9 mai. După revoluția din 1989, pomenirea eroilor în a patruzecea zi după Paști a fost reluată, fiind fixată de Sfântul Sinod în anii 1991 și 2001 ca Sărbătoare Națională Bisericească, iar de Parlamentul României în 2003 ca Sărbătoare Națională a Poporului Român”. În fața monumentului eroilor, elevii au susținut un moment cultural în care și-au cinstit eroii comunității interpretând cântece patriotice.