„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujire la Biserica Postelnicu Fir
Câteva sute de credincioşi au umplut curtea Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”-Postelnicu Fir din Craiova în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Într-un Altar de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie a încununat seria de manifestări liturgice organizate în această parohie cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la temeluirea sfântului locaş. Credincioşii, prezenţi în număr mare la evenimentul duhovnicesc, s-au putut închina, încă de vineri, la moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, aduse de la Mănăstirea Pantocrator, Drăgănești-Vlașca, din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, şi la moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Cele două racle cu sfintele odoare au fost aşezate într-un baldachin, amenajat în curtea sfântului locaş. La slujbele religioase au participat şi membrii Asociaţiei creştin-ortodoxe „Oastea Domnului”, care s-au întrunit aici, începând de sâmbătă, 19 septembrie, în Adunarea naţională anuală.
Programul liturgic a început de vineri-seară, cu slujba Vecerniei, Litia şi Privegherea. Sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, după slujba Acatistului, un sobor de preoţi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Duminică, 20 septembrie, parohienii au primit în mijlocul lor pe IPS Părinte Mitropolit Irineu şi PS Părinte Nicodim, care au oficiat aici Sfânta Liturghie. Slujba euharistică a fost săvârşită pe o esplanadă amenajată în latura dreaptă a Bisericii Postelnicu Fir.
Sfânta Cruce, „stindardul ce ne călăuzeşte pe drumul spre mântuire”
În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, subliniind rolul şi importanţa esenţială a Sfintei Cruci în iconomia mântuirii neamului omenesc: „Ne cere Mântuitorul să ne luăm fiecare crucea, să renunţăm la sinele nostru cel plin de patimi şi supus atâtor ispite şi să-I urmăm Lui. Acesta este în fapt şi traseul existenţei noastre spre Împărăţia cea veşnică, ce are ca punct de pornire Sfânta Biserică. Întrucât Biserica este Casa lui Dumnezeu, locaşul Preasfintei Treimi, locul unde primim cele folositoare sufletului, Sfânta Cruce este stindardul, drapelul ce ne călăuzeşte pe acest drum. Avem astfel Crucea nu numai în viaţa şi existenţa noastră, ci şi înaintea noastră, ca un înaintemergător. Întreaga lume stă sub semnul Sfintei Cruci pentru că ea poartă Trupul Mântuitorului Iisus Hristos, care S-a jertfit pentru noi, care S-a răstignit pe lemnul crucii cu mâinile întinse, îmbrăţișându-ne pe toţi. Pe Cruce va sta Domnul Hristos până la sfârşitul veacurilor, aşteptând în smerenie ca noi să înţelegem că numai prin lepădare de sine, prin pocăinţă şi prin jertfă putem dobândi viaţa veşnică.”
„Prezentul fără trecut nu este plăcut lui Dumnezeu”
La finalul cuvântului de învăţătură, IPS Părinte Irineu a mulţumit tuturor celor care s-au ostenit şi au organizat în foarte bune condiţii manifestările duhovniceşti dedicate împlinirii celor două secole de la zidirea Bisericii Postelnicu Fir. IPS Părinte a subliniat importanţa moştenirii pe care sfântul locaş a primit-o de la înaintaşi şi datoria noastră de a ne îngriji de această moştenire şi a o dărui mai departe urmaşilor. „Cei 200 de ani ne-au lăsat o moştenire bogată, pe care o avem în biserica aceasta, au lăsat sfintele moaşte ale Sfântului Ioan cel Milostiv, au lăsat nume de ctitori şi binefăcători pe care îi pomenim în rugăciunile noastre. Ne bucurăm şi totodată rememorăm trecutul, pentru că prezentul fără trecut nu ne este de folos şi nici nu este plăcut lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să-i cinstim pe înaintaşi, să le urmăm pilda şi exemplul. Prin urmare, ne rugăm pentru ca sufletele înaintaşilor să fie aşezate cu drepţii în Împărăţia cerurilor, dar îi onorăm şi pe cei care duc mai departe această misiune, aşa cum este şi părintele Grigore, care a primit astăzi Crucea Sfântului Nicodim, o distincţie oferită de Mitropolia Olteniei celor care urmează cu vrednicie Crucea Mântuitorului Hristos. Mulţumim, de asemenea, Preasfinţitului Părinte Nicodim, care este alături de bucuria noastră în această zi de aleasă sărbătoare, precum şi părinţilor care au adus din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului moaştele Sfintei Maria Magdalena, pe care le-am îmbrăţişat cu evlavie astăzi, împreună cu moaştele prezente în această biserică, ale Sfântului Ioan cel Milostiv”, a încheiat IPS Irineu.
Pentru osteneala depusă în organizarea evenimentelor duhovniceşti dedicate sărbătoririi a 200 de ani de la temeluirea Bisericii Postelnicu Fir, preotul paroh Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, a primit din partea IPS Părinte Irineu distincţia „Crucea Sfântului Nicodim, clasa I”. Tot în această zi, în timpul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Eremia a fost hirotonit preot pe seama Bisericii din Parohia Prapor, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.
Biserica Postelnicu Fir - repere istorice
Biserica Postelnicu Fir din Craiova a fost ridicată în perioada 1813-1814, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Sfântul locaş găzduieşte încă din anul 1793, în vechea biserică de lemn, mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Pe lângă Biserica Postelnicu Fir a funcţionat încă de la înălţarea ei o şcoală particulară. Existenţa şcolii este consemnată în pomelnicul bisericii scris de Dionisie Eclesiarhul, care spune că aici s-au făcut şi „chilii pentru locuinţa preoţilor şi a dascălului spre învăţarea copiilor”. De amintit este şi faptul că Biserica Postelnicu Fir se numără printre puţinele locaşuri de cult craiovene care şi-au păstrat în întregime pisania originală, ea existând şi astăzi la locul unde a fost aşezată de ctitori.