„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sute de credincioşi râmniceni în procesiune
În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în municipiul Râmnicu-Vâlcea a fost organizată procesiunea cu icoana ocrotitorului spiritual. La eveniment au participat reprezentanții autorităților centrale, județene și locale, preoți, monahi, monahii și credincioși.
Procesiunea a început după slujba Vecerniei și Litiei săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”, credincioșii mergând pe bulevardul Nicolae Bălcescu, strada Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sfântul Dumitru”, unde a avut loc o oprire, fiind rostite rugăciuni pentru ocrotirea și bunăstarea celor care s-au așezat duhovnicește sub ocrotirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Evenimentul duhovnicesc a continuat spre Biserica „Buna Vestire”, paraclis arhiepiscopal, și Biserica „Toți Sfinții”, unde, de asemenea, s-au rostit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor, procesiunea fiind încheiată la Catedrala Arhiepiscopală. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfințit icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și a adresat un cuvânt de binecuvântare, în care a arătat activitatea culturală și duhovnicească a sfântului, amintind de cele 9 cărți tipărite la Râmnic, dar și de lucrările de restaurare a mănăstirilor Govora, Surpatele, Cozia și a schitului Fedeloșoiu. IPS Părinte Varsanufie a subliniat că „prin tipar nu doar că s-a răspândit cuvântul lui Dumnezeu, ci s-a și format conștiința de neam, contribuind astfel la unitatea neamului românesc, unitate de credință și cultură. Întreaga sa activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe se poate rezuma la această lucrare de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor, străduindu-se, cu timp și fără timp, să-l înalțe pe om la Dumnezeu. Spre aceasta s-a folosit atât de cuvântul rostit în predicile sale insuflate de Dumnezeu, de cuvântul scris în cărțile sale, tipărite prin propriul efort, dar și de cuvântul zugrăvit în culoare, fiind un pictor de icoane iscusit. Moartea sa mucenicească, îndurată pentru că s-a ridicat împotriva turcilor şi a primului domn fanariot, a desăvârșit lucrarea sa mărturisitoare, dovedind că ceea ce a învățat el prin cuvinte nu a fost simplă glăsuire, ci cuvinte izvorâte din harul lui Dumnezeu ce sălășluia în inima lui. Prin toată lucrarea sa duhovnicească, culturală și administrativă, Sfântul Ierarh Antim este pentru orice slujitor al Bisericii noastre un exemplu de urmat, ce ne învață că fără a ne păstra conștiința de neam, fără a lupta pentru unitatea noastră, fără a păstra nealterată credința noastră ortodoxă pe care am primit-o ca dar suprem de la moșii și strămoșii noștri, ne pierdem propria identitate”.
Manifestările duhovnicești au continuat a doua zi, joi, 27 septembrie, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, unde IPS Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.