„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Tabără internaţională pentru tineri la Tismana
Tabăra din vecinătatea Mănăstirii Tismana găzduieşte în intervalul 1-7 iulie tabăra internaţională „Matrice culturală şi spirituală românească”. Activitatea de anul acesta, aflată la prima ediţie, este organizată de Arhiepiscopia Craiovei şi Institutul Cultural Român (ICR).
Peste 100 de copii din afara graniţelor ţării vor participa la cele două serii ale taberei „Matrice culturală şi spirituală românească”, organizată de Arhiepiscopia Craiovei şi Institutul Cultural Român, în perioada 1-7 iulie şi 27 august - 2 septembrie 2016. Tinerii au fost selectaţi din comunitățile istorice din vecinătatea României. Deschiderea oficială a taberei va avea loc vineri, 1 iulie, de la ora 18:00. Vor fi de faţă Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, și preşedintele ICR, Radu Boroianu, care vor susține o conferință de presă. Cu acest prilej, se va semna și parteneriatul între cele două instituţii.
Promovarea valorilor spirituale, culturale şi naţionale
Aşa cum reiese din comunicatul oficial al ICR, pregătit în acest sens, „tabăra își propune pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de hotarele țării prin prezentarea unor modele româneşti, prin susţinerea unor activități privind limba, istoria și prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice”.
Programul va cuprinde o serie de conferințe susținute de pr. conf. dr. Ioan Picu Ocoleanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, şi prof. univ. dr. Nicu Panea, prorectorul Universităţii din Craiova. În cadrul programului, copiii vor lua parte de asemenea la atelierele de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere, maestră în țesături populare.
Organizat în premieră pe plaiurile binecuvântate ale Sfântului Nicodim de la Tismana, proiectul îşi propune să reunească triada valorilor: spirituale, culturale şi naţionale, pe care să le transmită în aceste zile participanţilor. De asemenea, iniţiativa se încadrează în strategia anuală a ICR și în programul „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”. Nu în ultimul rând, activitatea este închinată anului omagial 2016, decretat de Sfântul Sinod al BOR drept „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.
Alături de cele două instituţii partenere, şi-au mai dat concursul şi Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Partener media este studioul teritorial TVR Craiova.