„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Tatomireşti, satul cu o biserică seculară
Parohia Tatomireşti face parte din Protopopiatul Craiova Nord şi aparţine comunei Brădeşti din judeţul Dolj. Biserica de aici este închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului şi a fost ridicată la anul 1750 de „Matei Biv - vel - Aga Medelnicerul cu soţia sa Ana”.
Aşezat pe malul stâng al Jiului, Tatomireştiul a avut, până după cel de-al Doilea Război Mondial, statut de comună. Din perioada comunistă a fost trecut în rândul aşezărilor săteşti, aparţinând pe rând comunei Răcari, raionul Filiaşi, şi comunei Brădeşti. După părerea arhitecţilor Valeriu Grama şi Iancu Atănăsescu, satul ar fi fost atestat documentar încă din 1648. Populaţia a variat mai tot timpul între 200 de familii şi în jur de 750 de suflete.
Moştenirea bisericească peste ani
Biserica parohială din Tatomireşti, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost ridicată în anul 1750 de „Matei Biv - vel - Aga Medelnicerul cu soţia sa Ana”. În anul 1826 a fost renovată de R. Şerban Filişanu, iar în 1886 de doamna Ş. Filişanu, cunoscuţii boieri de pe plaiurile Filiaşului. Sfântul locaș are formă de navă, cu o singură turlă, deasupra pridvorului. Este construită din cărămidă şi acoperită cu tablă. Are o lungime de 16 m şi o lăţime de 5,70 m. Curtea bisericii este împrejmuită cu gard de beton de jur împrejur, care a fost reînnoit cu sprijinul Primăriei Brădeşti în anul 2011. Pictura bisericii a fost realizată în frescă, în stil bizantin, dar din cauza cutremurelor în mare parte a fost degradată. Pe catapeteasmă se află patru icoane mari: a Mântuitorului, a Maicii Domnului, a hramului (Adormirea Maicii Domnului) şi a Sfinţilor Ioan Botezătorul şi Sfântul Ierarh Nicolae, cu o vechime de peste 200 de ani, aşa cum este consemnat pe ele. În cinstea eroilor care şi-au dat viaţa pentru credinţă şi ţară a fost ridicat în curtea bisericii un frumos monument, unde se marchează în fiecare an, prin slujbe şi rugăciuni, evenimentele importante din istoria neamului nostru.
În decursul anilor, la această biserică au slujit preoţii: Haralambie, Marcu, Tudor, Alexandru, Ştefan, Ion etc., numele lor fiind reţinute de bătrânii satului. Din anul 1998 şi până în prezent slujeşte preotul Cornel Mărgeanu. Cimitirul parohial se află la marginea satului, în partea de sud, pe o suprafaţă de 3.000 mp şi este împrejmuit cu gard de beton. În curtea bisericii a fost ridicat un monument al eroilor.
Proiecte catehetice pentru tineri
Deşi este o parohie mică, Tatomireştiul se mândreşte cu oameni credincioşi şi ataşaţi de viaţa Bisericii. Fiecare persoană, de la mic, la mare, este cu băgare de seamă la nevoile parohiei, la activităţile culturale, participând totodată la colectele pentru cei săraci, care se organizează frecvent. Enoriaşilor se datorează înfiinţarea în curtea bisericii a unei biblioteci, în care s-a introdus de curând şi internat, foarte utilă elevilor din localitate. Locaţia a fost sfinţită în toamna anului 2015. Din această frumoasă lucrare a luat naştere un trainic parteneriat între Biserică şi Școală, elevii prezentând în sfântul locaş programe artistice, cu prilejul Crăciunului sau de Ziua Eroilor. Tinerii din localitate sunt implicaţi de asemenea într-un program catehetic, coordonat de preotul paroh.