„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Teologii craioveni au depus jurământul
Absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova, secţiile Teologie Pastorală şi Artă Sacră, au depus jurământul de credinţă faţă de Biserică, joi, 30 iunie. Evenimentul a avut loc la Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista”-Dudu din Craiova, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
O nouă promoţie de absolvenţi a sărbătorit încheierea ciclului de studii universitare de licenţă şi masterat la Facultatea de Teologie din Craiova. După o săptămână încărcată cu examene, cei care au reuşit să promoveze s-au întâlnit cu părinţi profesori la Catedrala Maicii Domnului-Dudu din Craiova pentru depunerea jurământului. Momentul a fost unul emoţionant, cei peste 80 de absolvenţi participând mai întâi la slujba euharistică. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care le-a adresat tinerilor teologi cuvânt de învăţătură şi folos duhovnicesc.
„V-aţi angajat să păstraţi cu fidelitate învăţătura de credinţă a Sfintei noastre Biserici”
În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit mai întâi despre semnificaţiile pericopei evanghelice citite la slujbă, despre „minunea potolirii furtunii pe mare” (Mt. 14, 22-34). „În această zi, după praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, când noi cinstim pe toţi Sfinţii Apostoli, avem bucuria de a asculta această Sfântă Evanghelie şi de a înţelege dintr-însa că Mântuitorul este permanent în viaţa noastră. Nu ca unul care se odihneşte şi dormitează, sau aţipeşte, ci ca Acela Care lucrează permanent, întrucât El Însuşi ne-a spus: «Tatăl Meu lucrează şi Eu lucrez». Deci, cu fiecare în parte, Hristos Domnul călătoreşte pe marea vieţii acesteia. Suntem înconjuraţi de valuri, de vânturi, de necazuri, de suferinţe şi ispite, dar, cu toate acestea, Cel Care ne-a îndemnat să îndrăznim, căci El a biruit lumea, este Însuşi Dumnezeu. El potoleşte furtuna şi valurile existenţei noastre, făcând din viaţa aceasta un lucru binecuvântat şi plăcut înaintea lui Dumnezeu. Aşa au fost Sfinţii Apostoli, care nu s-au spăimântat de nimic, ci au mers la propovăduire în întreaga lume”, a spus IPS Părinte Irineu. La finalul cuvântului de învăţătură, gândul Părintelui Mitropolit s-a îndeptat spre absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova, pe care i-a felicitat şi i-a îndemnat să sporească învăţătura primită de la dascălii lor. „Încă de pe acum v-aţi angajat să păstraţi cu fidelitate învăţătura de credinţă a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Veţi avea în mod sigur în viaţa voastră gândul la această Sfântă Evanghelie pe care Mântuitorul Hristos ne-a transmis-o prin Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei. Întăriţi-vă deci în tot ceea ce veţi face în continuare, căci Biserica este puternică, este corabia în care suntem purtaţi spre Împărăţia lui Dumnezeu, cârmaciul fiind Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos. Să fiţi cu luare aminte la cele pe care le-aţi învăţat şi să adăugaţi la comoara aceasta, pentru că orice om înţelept strânge permanent darurile lui Dumnezeu, care se desăvârşesc prin conlucrare cu harul Sfântului Duh”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
În continuare, pr. conf. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a dat citire jurământului de credinţă, rostit într-un glas de absolvenţi. Mai apoi, fiecare dintre cei prezenţi a trecut prin faţa mesei, unde s-a aflat aşezată Sfânta Evanghelie, şi a semnat documentul jurământului.
„Intrăm mai responsabili în slujirea Sfintei noastre Biserici”
Momentul a fost împărtăşit cu emoţie şi bucurie sfântă de părinţi, fraţi, prieteni şi apropiaţi ai absolvenţilor celor două secţii ale facultăţii. „Acest moment reprezintă pentru mine încununarea anilor de studiu. Este un moment de mare emoţie sufletească, pentru că se încheie un capitol important din viaţa noastră şi de astăzi încolo intrăm mai responsabili în slujirea Sfintei noastre Biserici. Gândurile mele se îndreaptă spre viitor, întrucât îmi doresc din tot sufletul să-mi continui studiile aici, la Craiova”, a spus Laurenţiu Iagăru.
„Momentul de astăzi se numără printre puţinele angajamente cu care călătorim întreaga viaţă. Ne-am luat un angajament în faţa dascălilor noştri, dar mai ales este o ascultare pe care o împărtăşim înaintea lui Dumnezeu. Trebuie să fim exemplu de acum încolo pentru cei care ne privesc şi ne ascultă, ca preoţi sau profesori de religie”, a mărturisit Tiberiu Muşuroi.
„Am terminat secţia Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova. Momentele petrecute alături de dascălii mei, de colegi şi de toţi cei pe care i-am avut alături au fost binecuvântate şi, cu siguranţă, nu le vom uita niciodată. Gândurile noastre se îndreaptă de acum spre viitor, spre o nouă etapă a vieţii noastre”, a spus Maria Bălteanu.