„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Tradiţie ortodoxă la Biserica „Ziua Crucii”
Praznicul „Înălţării Sfintei Cruci”, aşteptat cu bucurie duhovnicească vineri, 14 septembrie, este sărbătorit în mod deosebit la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul craiovean Rovine, care îşi serbează cel de-al doilea hram. Sfântul locaş se regăseşte în istoria recentă a Băniei, fiind ridicat în anul 1963.
Parohia „Ziua Crucii” a fost înființată în anul 1945, în cartierul mărginaș dinspre N-V al orașului Craiova. În absenţa unei biserici, ritualul religios s-a exercitat într-o capelă improvizată într-o casă particulară, numită „Casa Geambașu Tudor” (fost Donca Simo), din strada Argeș nr. 4. Din inițiativa preotului paroh Ion Nica și din dorința credincioșilor de a avea propriul locaș de rugăciune, s-a pus piatra de temelie la data de 17 iunie 1956, pe un teren de 640 mp, donat de doamna Maria Soreanu. La 25 august 1963, noua biserică a fost deschisă cultului, fiind sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian Marin al Olteniei. La inițiativa preotului Constantin Dragotă, în perioada 1985-1986, s-au executat lucrări de restaurare a picturii interioare de către pictorul Dan Neamu. Biserica a fost resfinţită pe 31 august 1986 de către Mitropolitul Nestor Vornicescu.
Construcția are formă de cruce şi a fost făcută din cărămidă de fabrică, zidită în mortar de var, cu pardoseli din mozaic, acoperită cu tablă galvanizată, bolți din rabiț, centuri și arcade din beton armat. Biserica a fost înzestrată cu mobilier sculptat, odoare și obiecte de cult donate de enoriașii parohiei. Pe 31 august 2008, a fost din nou resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei.
Pictura bisericii şi forma ei arhitecturală reprezintă, de asemenea, un detaliu semnificativ în rolul şi importanţa sa misionară în Bănie. Astfel, la anul 1962 au fost executate picturile interioare, în întregime în tehnica fresco, de către pictorul Emil Ivănescu din Curtea de Argeș. Între anii 2008 şi 2009, s-au efectuat alte lucrări de restaurare ale picturii interioare, de către pictorul Dan Neamu.
Din şirul preoţilor care au slujit la Sfântul Altar, amintim pe: Ion Nica, Nicolae Stănciulescu, Constantin Dragotă, Marin Marinescu, Viorel Vlăduci, Titu Manasia şi parohul pr. dr. Ion Bârnea.