„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Trei arhierei la sărbătoarea satului mehedințean Godeanu
Cu prilejul sărbătorii de Ciumarcă, a devenit deja o tradiție ca în miez de vară, pe dealul Chiciora din localitatea Godeanu, să se adune la rugăciune arhierei, preoți, diaconi și credincioși. Anul acesta, vineri, 17 iulie, la sărbătoare au participat Preasfințitul Părinte Lucian - Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim - Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Chiar dacă temperatura trece frecvent de 30 de grade Celsius, înarmați cu armele credinței, toți cei prezenți petrec în rugăciune profundă timp de aproximativ 3 ore. Se săvârșește Sfânta Liturghie și se citesc rugăciuni pentru îndepărtarea de boli, rugăciuni de sănătate și de dezlegare. Atmosfera duhovnicească e întreținută de imnele bisericește interpretate cu măiestrie de o parte din membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei.
Ciumarca reprezintă o zi specială ce se sărbătorea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedințiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populația Europei în secolul al XIV-lea. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toți locuitorii ca molima să ia sfârșit. Rânduiala se păstrează și astăzi. Astfel, în fiecare sat de deal și de munte din Mehedinți se prăznuiește această sărbătoare denumită Ciumarcă, la data stabilită pentru fiecare zonă. (Pr. Viorel Vlăducu)