„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Trei locaşuri de închinare în haină de praznic
Mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei și-au sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute hramul, iar unele dintre ele au fost sfințite. Între acestea s-au numărat Mănăstirea „Sfântul Ilie”-Dobriţa din judeţul Gorj, care şi-a serbat vineri, 20 iulie, ocrotitorul,şi bisericile „Sfântul Nicodim” din Ponoarele, Mehedinţi şi „Sfinţii Apostoli” din localitatea doljeană Valea lui Pătru, care au fost târnosite sâmbătă şi duminică, 21 şi 22 iulie.
Ca în fiecare an, praznicul Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul a fost întâmpinat cu bucurie de credincioşii gorjeni, care s-au adunat în număr mare la mănăstirea de lângă Sanatoriul din Dobriţa, pentru a lua parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, Mitropolitul Olteniei a săvârşit slujba euharistică la Altarul de vară al cinstitului aşezământ monahal.
„Credința în adevăratul Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură de la finele slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viața Sfântului Proroc Ilie, care s-a aflat lângă Mântuitorul Iisus Hristos la momentul Schimbării la Față, de pe muntele Taborului, în prezența prorocului Moise, dar și a Sfinților Apostoli Petru, Ioan și Iacov. IPS Părinte Irineu a subliniat totodată lupta prorocului Ilie împotriva idolatriei sau a dumnezeilor falși. „Numai Mântuitorul Iisus Hristos, Care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, împreună cu prorocii Săi, și sfinții Săi, ne-a dat nu numai credința în adevăratul Dumnezeu, Tatăl cel Ceresc, ci ne-a și învățat cum trebuie să trăim în lumea aceasta, atât din punct de vedere biologic, cât și din punct de vedere sufletesc. Trebuie să știm că Dumnezeu este în noi, pentru că S-a imprimat în noi, ne-a dat Chipul Său. Noi nu putem niciodată să ne asemănăm cu ceva din lumea înconjurătoare, ci ne asemănăm numai cu Dumnezeu, căci El a dorit să ne facă după chipul Său, în așa fel încât ori de câte ori cugetăm și ne gândim la viața noastră, să știm de unde venim. Așadar, cum noi semănăm cu părinții noștri, cu atât mai mult noi semănăm cu Dumnezeu, pentru că El este Părintele părinților noștri”.
După predică, în semn de prețuire pentru participarea la lucrarea de înfrumusețare a mănăstirii, IPS Părinte Irineu a mulțumit celor implicați, acordând mai multe gramate de mulțumire.
Patru arhierei la sfinţirea bisericii din Ponoare
Sâmbătă, 21 iulie, într-o frumoasă și binecuvântată zonă a județului Mehedinţi, un sobor de patru arhierei, numeroși preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, au sfinţit biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Nicodim”. Împreună cu Mitropolitul Olteniei au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Ungaria şi locţiitor al scaunului episcopal de Dacia Felix.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost explicat tuturor celor prezenți despre rolul bisericii și despre conduita pe care trebuie să o aibă creștinii atunci când merg la biserică. În cadrul acestei mari sărbători, după slujbă, întreaga suflare creștinească, atât bărbați, cât și femei, au intrat în Sfântul Altar și au trecut prin fața Sfintei Mese pe care au sărutat-o, alături de Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a înmânat gramate de recunoștință pentru ctitorii sfântului locaș. Pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor, pr. paroh, Victor Martinescu a primit rangul de iconom-stavrofor.
Biserica din Valea lui Pătru, resfinţită
Duminică, IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Valea lui Pătru, din comuna Scaiești, județul Dolj, Protoieria Craiova Nord. La ceas de sărbătoare, înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care părintele protoiereu Nicolae Ion, IPS Părinte Irineu a oficiat slujba de refințire a bisericii parohiale, cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Antonie cel Mare”.
Conform actului de sfințire și pisaniei bisericii, construcția a fost realizată în perioada 2001-2005, iar lucrările de pictură, realizate în tehnica fresco de către cunoscuții pictori Eugen și Florica Papici, s-au finalizat în perioada 2014-2018. Pentru implicarea misionară și administrativă, pr. paroh Daniel Gelegram a primit rangul de iconom, fiind îndemnat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu ca de acum înainte să zidească și să înfrumusețeze bisericile din sufletele oamenilor.
Predica Mitropolitului Olteniei a avut în vedere tâlcuirea pericopei evanghelice care s-a citit în toate bisericile ortodoxe. „Biserica este pentru noi creștinii ortodocși mama noastră, aceea care ne învață, ne hrănește și ne călăuzește în viața noastră, nu numai pe noi, ci și pe cei dinaintea noastră și pe cei după noi până la sfârșitul veacurilor. Chemarea Domnului în Biserică este ca să fim sfinți, este ca să fim desăvârșiți, este ca să fim întotdeauna în comuniune cu Dumnezeu, așa cum suntem în comuniune cu familia noastră, cu frații, cu surorile și cu părinții noștri, tot așa în Biserică Mântuitorul Hristos vrea să fim în comuniune cu El, în comuniunea iubirii, pentru că El este totul în viața noastră, așa cum ne spune: Fără de Mine nu puteți face nimic”.
Pentru implicare și pentru susținerea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii din comunitatea parohială, IPS Părinte Irineu a oferit gramate arhierești de mulțumire tuturor celor care s-au alăturat activității părintelui paroh Daniel Gelegram.