„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Un secol de la jertfa cavaleriştilor olteni
Eroii cavaleriei române căzuţi la datorie în Marele Război au fost comemoraţi joi, 10 noiembrie, şi în localitatea Robăneşti, judeţul Dolj. Evenimentul a amintit despre istorica „Şarjă de la Robăneşti”, când aproape o sută de călăreţi au fost seceraţi de mitralierele germane pe aceste meleaguri.
Jertfa bravilor ostaşi români care şi-au dat viaţa pentru demnitatea şi libertatea noastră în Primul Război Mondial a fost amintită deseori anul acesta, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la eveniment. Localitatea Robăneşti, din judeţul Dolj, are un loc aparte în această istorie, fiind legată direct de unul dintre cele mai mari acte de eroism săvârşite de ostaşii noştri. Aşa se face că, în acele clipe grele, 100 de călăreţi au înfruntat cu preţul vieţii ploaia de gloanţe, pentru ca armata ţării să poată izbândi în această parte de ţară. Comemorarea lor s-a făcut anul acesta, într-un cadru solemn, fiind rostite alocuţiuni şi depuse jerbe de flori la monumentul cavaleriştilor eroi din localitate. Totodată, un sobor de preoţi, sub protia părintelui consilier cultural Grigore Vulcănescu, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru cei adormiţi.
La finele rânduielii liturgice, pr. Grigore Vulcănescu a dat citire mesajului de binecuvântare transmis de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, din Reşedinţa mitropolitană pentru acest prilej. „În urmă cu un secol, în focul Marelui Război, sute de viteji din pământul ţării noastre ieşeau cu arma în mână pentru apărarea demnităţii naţionale şi a credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti. Cu inima plină de curaj şi virtute, înaintaşii noştri au purtat această datorie sfântă de care se leagă astăzi prezentul ţării. Jertfa lor s-a făcut cu adevărat, dar preumblat peste veacuri şi candelă vie înaintea românilor de pretudindeni. Aici, la Robăneşti, clipele de jertfă ale cavaleriştilor olteni s-au înveşnicit într-un act unic de vitejie, care nu poate fi nicidecum trecut cu vederea. A rămas înscris în istorie drept «Şarja de la Robăneşti». Momentul ne aduce aminte de cei 110 membri ai Regimentului 9 Roşiori, jertfiţi până la ultimul pentru neam, pentru ţară şi pentru Sfânta noastră Biserică. Astăzi, când gândim la aceşti bravi înaintaşi ai noştri, ne vin în minte cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care spune: «Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa» (Evr. 13, 7). Această veche rânduială creştinească este o datorie sfântă şi totodată o responsabilitate pe care o împlinim spre amintirea celor ce astăzi nu mai sunt printre noi, dar care mijlocesc din ceruri pentru biruinţă, statornicie şi dragoste întru Hristos Domnul. În felul acesta, pomenindu-ne eroii, facem și un bilanț al vieții noastre care trebuie să fie în consensul jertfei, căci jertfa este bineplăcută numai dacă este înconjurată de spiritul pentru care omul s-a jertfit. Mesajul şi iniţiativa pe care le transmite astăzi această comemorare sunt spre folosul şi binecuvântarea noastră. Sunt de folos întrucât învăţăm din pildele trecutului să ne construim prezentul şi ne asigurăm viitorul şi binecuvântare pentru că Dumnezeu a îngăduit ca toţi cei ce i-au slujit să fie laolaltă cu drepţii în Împărăţia cerurilor. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască odihnă sufletelor înaintaşilor noştri, căzuţi la datorie pe pământul Olteniei, la Robăneşti, iar pe noi, celor ce le facem pomenire, să ne învrednicească spre împlinirea celor de trebuinţă pentru mântuire”, a transmis IPS Părinte Mitropolit Irineu.