Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Bucătăriile spitalelor vor fi reabilitate

Bucătăriile spitalelor vor fi reabilitate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 08 August 2023

Ministerul Sănătăţii a lansat programul „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi” prin intermediul căruia vor fi reabilitate şi dotate blocuri alimentare din spitalele publice. 

Au fost incluse în analiză 252 de unităţi sanitare publice, iar ministerul a constatat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii. „Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 de milioane de ­euro. (...) Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a susţinut ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Acesta a arătat că, „de cele mai multe ori”, reclamaţiile pacienţilor sunt legate de catering deoarece „mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punctul de vedere al conţinutului”. 
Alocaţia de hrană pentru un pacient obişnuit este de 22 lei/zi, iar pentru pacienţii cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a subliniat că „nu este uşor de realizat într-un spital public asigurarea necesarului caloric corect”, însă este mult mai eficient „să se gătească mâncarea pacienţilor cu o bucătărie proprie decât să se folosească un serviciu de catering”. (O. N.)