Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în UE

Carnea de porc din România ar putea fi interzisă în UE

Un articol de: Mariana Dascălu - 09 Noi, 2019

Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea interzice exportul de carne de porc din România către ale țări. Ar fi o premieră pentru o țară europeană.

Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat la Digi24 că nu este vorba numai despre exportul extracomunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc. „În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Minea.

El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și de reducere a impactului. „Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România riscă să devină toată roșie, adică nici un preparat din carne de porc de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor să rămână în România. Deci să nu mai putem să le scoatem nici pe acestea”, a atențio­nat președintele Romalimenta.

Sorin Minea a mai precizat că România are în prezent circa 40% din necesarul de carne de porc, dar țara noastră produce mai mult și din comerțul cu carne de porc din comunitatea europeană.

„Până acum puteam măcar procesa carne. România lua materie primă şi de pe piaţa internă şi din afară şi realiza produse cu valoare adăugată mare, pe care le dădea înapoi în comunitatea europeană. Se echilibra astfel balanţa. De acum înainte, vor veni produse din carne şi carne din UE, dar din România nu va mai ieşi nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț”, a explicat Minea.