Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Dezechilibre în agricultură din cauza iernilor călduroase

Dezechilibre în agricultură din cauza iernilor călduroase

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 05 Ianuarie 2024

Fenomenul iernilor fără zăpadă, cu temperaturi ridicate, se accentuează de la an la an, dezechilibrând ciclul normal de dezvoltare a culturilor agricole. De asemenea, lipsa gerului favorizează înmulțirea unor dăunători vinovaţi de pagube semnificative produse în agricultură. Printre legumele afectate de boli, dăunători şi dezechilibre ale climei se numără ardeii, tomatele sau fasolea, soiuri care ar putea fi tot mai dificil de cultivat din cauza costurilor de producţie ridicate.

Potrivit specialiştilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, lipsa precipitaţiilor din timpul iernii, variaţia temperaturilor între zi şi noapte sau de la o zi la alta produc dezechilibre majore în dezvoltarea plantelor.

„Din păcate, nu putem spune ce spuneam altădată: «Semne bune anul are». Pentru că agricultura se află în suferinţă. Nu se mai respectă anotimpurile și calendarul agricol pentru că aceste condiţii climatice sunt diferite, nu mai seamănă de la un an la altul. (…) Plantele intră în derută. Trebuiau să fie în perioadă de repaus, erau protejate de stratul de zăpadă, gerul distrugea o parte din dăunători”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, Costel Vînătoru. 

Cercetătorul a deplâns anii când România era bine stabilizată climatic, avea cele patru anotimpuri și ierni cu ger și zăpadă, „având rol de curăţire, dezinfectare a solului. Acum, producţiile se obţin cu riscuri şi cheltuieli mai mari”.

În plus, temperaturile ridicate din timpul iernii favorizează conservarea şi dezvoltarea dăunătorilor. Se estimează că jumătate din pagubele generate de dăunători sau de boli ar putea fi evitate dacă iarna ar avea zăpadă şi perioade de îngheţ.

„Cei mai periculoşi sunt dăunătorii, pentru că provoacă pagube foarte mari. S-au adaptat şi au devenit imuni la o mare parte a substanţelor de combatere care se folosesc astăzi. (…) Dacă clima ar fi aşezată, undeva la 50 la sută din atacul acestor boli şi dăunători ar fi diminuat”, a adăugat Vînătoru.

Printre speciile de plante legumicole sensibile la boli, dăunători şi dezechilibrele climei se numără ardeii, tomatele, vinetele, mazărea sau fasolea.

„Tomata, cunoscuta roşie, apreciată de toţi românii, este planta care poate are cel mai mare număr de boli şi dăunători din toate plantele de cultură. Este foarte greu să mai realizezi o cultură de ardei în câmp, deşi Buzăul, Brăila, Ialomiţa erau zone apreciate pentru culturile de ardei în câmp. S-a accentuat acest fenomen de putrezire a plantelor şi atunci cultivatorii nu mai pot cultiva în câmp. (…) Aceste specii sunt în mare pericol pentru că în ultimii ani condiţiile de climă nu mai sunt favorabile”, a precizat cercetătorul.

În schimb, încălzirea climei face loc în agricultură unor soiuri care altădată nu ar fi avut şanse să se adapteze, în cadrul BRGV fiind în curs de aclimatizare peste 200 de specii de legume, flori, plante aromatice şi medicinale. (C. Z.)