Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Punem pe masă lunar 7 kg de pâine și 4 kg de carne

Punem pe masă lunar 7 kg de pâine și 4 kg de carne

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 01 Iulie 2022

Pâinea şi produsele de franzelărie sunt printre alimentele de bază preferate ale românilor, în 2021, consumul mediu fiind de 7,38 kg/persoană pe lună (7,60 în anul anterior), însemnând 88,57 kg/persoană pe an (91,19 în 2020), conform datelor Institutului Naţional de Statistică, preluate de Agerpres.

Consumul mediu lunar de carne proaspătă de persoană a fost, în 2021, de 3,88 kg. Împreună cu preparatele din carne, această categorie ajunge la 5,37 kg/persoană consumate lunar (+0,31 kg/persoană față de 2020), iar anual la 64,38 kg/persoană. Potrivit INS, consumul de carne şi preparate din carne a fost relativ scăzut comparativ cu cel din ţările dezvoltate. 

„Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respec­tiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.

În privința consumului de lapte, acesta a fost în medie de 5,45 l/persoană pe lună (5,33 l în 2020), cel mai mare fiind în gospodăriile de pensionari (5,95 l/persoană), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,03 l/persoană).

Cartoful a fost un aliment pus pe masă în cantităţi apropiate în toate gospodăriile. În ansamblu, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Pensionarii au consumat lunar, de persoană, 3,26 kg.

goria legume şi conserve din legume consumul mediu a fost de 8,46 kg (+0,46 kg față de 2020), cu nivelul cel mai mare în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg).

În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost relativ scăzut, de doar 4,29 kg lunar de persoană în anul 2021, conform datelor INS. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   Institutul Naţional de Statistică