Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Punem pe masă lunar 7 kg de pâine și 4 kg de carne
Pâinea şi produsele de franzelărie sunt printre alimentele de bază preferate ale românilor, în 2021, consumul mediu fiind de 7,38 kg/persoană pe lună (7,60 în anul anterior), însemnând 88,57 kg/persoană pe an (91,19 în 2020), conform datelor Institutului Naţional de Statistică, preluate de Agerpres.
Consumul mediu lunar de carne proaspătă de persoană a fost, în 2021, de 3,88 kg. Împreună cu preparatele din carne, această categorie ajunge la 5,37 kg/persoană consumate lunar (+0,31 kg/persoană față de 2020), iar anual la 64,38 kg/persoană. Potrivit INS, consumul de carne şi preparate din carne a fost relativ scăzut comparativ cu cel din ţările dezvoltate.
„Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.
În privința consumului de lapte, acesta a fost în medie de 5,45 l/persoană pe lună (5,33 l în 2020), cel mai mare fiind în gospodăriile de pensionari (5,95 l/persoană), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,03 l/persoană).
Cartoful a fost un aliment pus pe masă în cantităţi apropiate în toate gospodăriile. În ansamblu, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Pensionarii au consumat lunar, de persoană, 3,26 kg.
goria legume şi conserve din legume consumul mediu a fost de 8,46 kg (+0,46 kg față de 2020), cu nivelul cel mai mare în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg).
În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost relativ scăzut, de doar 4,29 kg lunar de persoană în anul 2021, conform datelor INS. (C. Z.)