Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfaturi pentru prelungirea vieţii florilor din vaze
Florile primite sau tăiate din grădină şi desprinse din mediul lor natural au de obicei o viaţă scurtă. Bucuria de a le admira şi a păstra parfumul acestora poate dura o zi sau două. Grădinarii si specialiştii în horticultură sau chiar cei care au hobby-ul florilor oferă în reviste şi site-uri de profil o serie de sfaturi pentru prelungirea vieţii florilor din vaze.
Prelungirea vieţii florilor tăiate depinde mult de timpul care a trecut de la recoltarea lor până ajung în glastrele de acasă. La transport este bine să fie stropite cu apă şi învelite în hârtie umedă sau folie de plastic. Site-ul decostyle.mayra.ro recomandă cumpărarea acestora de la florărie, nu de la supermarket. Cu cât floarea este mai proaspătă, cu atât va rezista mai mult. Florile recomandate pentru a fi dăruite sunt cele care au o rezistenţă mai mare, precum: crizantemele, orhideele, gladiolele, anemonele, daliile, crinii, bujorii, narcisele galbene, garoafele sau margaretele. Sunt de preferat florile care au muguri aproape închişi. Aceştia se vor deschide mai târziu.
Acasă trebuie împrospătate tăieturile sub jet de apă 10-15 minute. Camera în care este pusă vaza trebuie să fie aerisită şi răcoroasă. Florile nu trebuie să stea direct în bătaia soarelui sau într-un loc călduros. Zonele din apropierea ventilatoarelor, aparatelor de aer condiţionat sau a instalaţiilor de încălzire nu fac bine florilor. Potrivit gradina.acasa.ro, florile ofilite se pot împrospăta cufundând un minut baza cozilor în apă fierbinte.
Un element important în păstrarea florilor cât mai mult este apa. Apa în care se pun florile trebuie să fie curată şi proaspătă. În vaza bine spălată este recomandat ca baza tijelor să fie acoperită de apă pe o porţiune de 3-10 cm.
Frunzele şi ramurile care pot ajunge sub apă se taie. Codiţa florii se taie 2,5 cm, la un unghi de 45 de grade, pentru a uşura absorbţia apei. La liliac baza tulpinii se striveşte din acelaşi motiv.
La 2-3 zile se taie aproximativ 2-3 cm din tije şi se schimbă apa. Apa este de preferat să fie la temperatura camerei. Dacă floarea dă semne de ofilire, buchetul se scufundă în apă proaspătă, se taie frunzele putrede, se taie din nou tulpina şi se schimbă apa din vază. Pentru tăiere trebuie folosită o foarfecă de pomi sau un cuţit de flori bine ascuţite. Acestea nu strivesc tulpina.
Pe lângă aceste condiţii mai sunt şi o întreagă serie de soluţii care pot prelungi viaţa florilor tăiate. Este vorba de diverse adaosuri de substanţe nutritive care se adaugă în apa din vaze. Sunt câteva combinaţii care se pot prepara acasă pentru menţinerea florilor proaspete. Una dintre ele conţine un litru de apă, 2 linguri de suc de lămâie, o lingură de zahăr şi o linguriţă de decolorant de rufe sau o aspirină.
Se spune că florile tăiate pot avea o viaţă mai lungă dacă se pune o monedă din cupru pe fundul vazei, apoi se adaugă apa. Şi fixativul de păr poate fi de ajutor pentru prelungirea duratei de viaţă a florilor. Se pulverizează fixativul pe dosul frunzelor şi sub petalele de pe margini. Rolul acestuia este de a preveni desprinderea petalelor şi lăsarea frunzelor.
Sucurile acidulate ajută florile să trăiască mai mult. În apa din vază se adaugă un sfert de cană de suc acidulat. Zahărul din suc va ajuta florile să înflorească rapid şi să-şi păstreze prospeţimea. Nu sunt recomandate sucurile care conţin cofeină. Un alt ingredient util poate fi alcoolul. Se adaugă câteva picături de alcool în apa din vază şi se îndulceşte soluţia cu o linguriţă de zahăr. Alcoolul distruge bacteriile din apă, iar zahărul hrăneşte plantele. Oţetul poate ajuta la rândul lui plantele să reziste mai mult timp şi să înflorească mai repede.