Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Vosganian exclude orice reducere a TVA în 2008
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, exclude o posibilă reducere a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) pentru alimentele de bază, în 2008. „Construcţia bugetului de stat pe 2008 a fost făcută luându-se în considerare un nivel al TVA de 19%“, a declarat joi, Vosganian, într-o conferinţă de presă. Patronatele din industria alimentară au solicitat, luna trecută, reducerea TVA la pâine, dar şi la alte alimente, cu 10 puncte procentuale, până la un nivel de 9%, în vederea atenuării efectelor secetei asupra scumpirii alimentelor.
„Romalimenta nu susţine reducerea TVA doar la pâine, întrucât Guvernul nu reuşeşte astfel îmbunătăţirea hranei populaţiei şi nici atenuarea efectelor secetei asupra producătorilor români. Cerem Guvernului să aibă în vedere întregul coş alimentar, adică reducerea TVA la alimente la 9%. Din această măsură nu va pierde nimeni (în afara evazioniştilor) şi toţi vor avea de câştigat, de la producătorii agroalimentari şi populaţie până la bugetul statului“, se arată într-un comunicat al Romalimenta. „Este nevoie ca statul să intervină urgent prin toate mijloacele de care dispune pentru a sprijini producătorii agricoli, atât ca situaţie socială, cât şi pentru a putea relua ciclul de producţie. Cu excepţia Bulgariei şi a Danemarcei, toate statele membre practică un nivel scăzut al TVA la alimente“, precizează Romalimenta. Analiştii economici consideră însă că reducerea TVA nu garantează păstrarea preţului la alimente, însă ar putea determina reducerea evaziunii fiscale. Guvernul a preferat, însă, să combată evaziunea fiscală prin luarea unor măsuri în forţă împotriva evazioniştilor, supuşi recent unor controale suplimentare din partea autorităţilor de reglementare în domeniu, în special producătorii de pâine.