Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Alimentaţia în bolile reumatismale
Alimentul este un produs complex, natural, care, alături de aer şi apă, asigură viaţa omului. Acesta trebuie să asigure „materia primă“ pentru generarea şi regenerarea celulelor şi ţesuturilor, să fie „combustibilul“ activităţilor fizice şi intelectuale specifice fiecărui individ. În bolile reumatismale, trebuie evitate alimentele generatoare de inflamaţii şi cu potenţial cancerigen (prăjeli), precum şi cele care conţin E-uri, coloranţi, acidifianţi, stabilizatori.
Nutriţioniştii şi dieteticienii, specialişti în domeniul alimentaţiei, încearcă să ne convingă pentru adoptarea unor obiceiuri sănătoase, a consumului de alimente curate şi a necesităţii de a ne hrăni adecvat. Toate grupele de alimente, de origine animală sau vegetală, pun la dispoziţia organismului următoarele principii nutritive elementare: proteine, glucide, lipide, vitamine, microelemente: - carnea şi produsele din carne au o valoare plastică şi energetică mare; - lactatele şi derivatele sunt uşor de digerat; - grăsimile au o valoare energetică şi plastică mare, prin aportul de peste 90% lipide; - cerealele conţin glucide care furnizează 50% din valoarea energetică a raţiei zilnice a omului sănătos; - legumele , zarzavaturile şi fructele au o largă utilizare în hrana omului sănătos şi bolnav, având un aport valoros de săruri minerale şi fibre vegetale; - zaharurile şi produsele zaharoase au o digestie şi o absorbţie rapidă, dând o valoare calorică mare, într-un timp scurt; - apa potabilă, cu o mineralizare sub 1g/l, este cea mai simplă şi mai utilă băutură; - condimentele au o valoare nutritivă redusă, dar prin sărurile minerale şi aromele pe care le conţin favorizează digestia. Obiectivele alimentaţiei în bolile reumatismale În cazul bolilor reumatismale inflamatorii, degenerative, abarticulare, dismetabolice trebuie urmărită în primul rând evitarea utilizării alimentelor care generează sau întreţin mecanismele bolii. În gută nu se recomandă consumul de carne provenită de la animale tinere, mezeluri, viscere, supele de carne, răciturile, stevia, ciupercile, leguminoasele, pasta de roşii şi alcoolul. De asemenea, în poliartrita reumatoidă, periartrite, reumatism articular acut trebuie limitată utilizarea proteinelor animale şi glucidelor care întreţin inflamaţia, iar în osteoporoză trebuie evitată cafeaua în exces, băuturile carbogazoase şi citricele. Este indicată utilizarea cu precădere a alimentelor care corectează carenţele vitamino-metabolice sau aduc antioxidanţi cu valoare antiinflamatorie, anticancerigenă, de exemplu ficatul de peşte, lactatele, peştele oceanic în osteoporoză, iar în poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sau artrita reactivă se recomandă legume şi fructe roşii, peşte oceanic, cereale germinate, produse fermentate lactic, fibre dietetice.