Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Cancerul de prostată: remedii şi tratamente naturiste
Mulţi dintre bărbaţii ajunşi la vârste de 60-65 de ani acuză suferinţe acute sau cronice ale prostatei. Boala începe printr-o prostatită, prea puţin complicată, şi se agravează, treptat, cu un adenom de prostată. Tehnicile naturiste şi medicamentoase pot rezolva o mare parte dintre cazurile de adenom şi cancer de prostată, evitând riscurile intervenţiilor chirurgicale, mai ales la vârste de peste 85-90 de ani.
În stadiile iniţiale, cancerul de prostată evoluează lent şi fără simptome caracteristice. Semnalele de alarmă apar prin dureri la urinare, micţiuni frecvente şi urgente, mai ales nocturne, urinare cu sânge, dureri lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor. Una dintre cauzele bolii o constituie existenţa în sânge a unei enzime numită hespină, care declanşează extinderea celulelor maligne prin metastaze la nivelul ficatului, plămânilor şi oaselor. Tratamentul fitoterapeutic se poate realiza prin multiple proceduri: - infuzie de epurare cu un amestec, în părţi egale, în care intră herba de ghimpe, pufuliţă cu flori mici, coada-şoricelului, rădăcini de urzică albă, flori de gălbenele şi sulfină, rădăcini de brusture, din care se beau câte 1-2 litri pe zi; - tinctură antitumorală generală: rostopască (40%), trei-fraţi-pătaţi (30%), coada-calului (20%), ţintaură (8%) şi traista-ciobanului (2%); se consumă câte 30 de picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, diluându-se cu ceaiul de epurare; - tinctură antitumorală specifică prostatei preparată dintr-un amestec, în părţi egale, cu flori de urzică albă, traista-ciobanului, frunze de tuia, crăiţe şi saschiu, din care se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi în ceaiul de epurare; - tinctură de echinaceea (1:5 în alcool 45%), din care se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi în puţină apă; - infuzie din muguri de pin (20-30 g la 1 litru apă) din care se beau 3 căni pe zi timp de două săptămâni, cu efect de reducere a inflamaţiei glandei prostatice; - decoct din castane sălbatice (2-3 seminţe zdrobite şi fierte într-un litru apă); se bea câte o cană de ceai înainte de fiecare masă, timp de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 10 zile; - infuzie din ceai verde (2-3 căni pe zi); - ginseng siberian (3 capsule pe zi). Amestecuri eficiente de plante În decursul timpului au fost elaborate numeroase reţete complexe în care sunt incluse atât plantele menţionate mai sus, cât şi multe alte specii. Cel mai des folosit este amestecul din: rădăcini de tătăneasă (20 g), flori de gălbenele (20 g), flori de muşeţel (20 g), herba de busuioc (20 g), herba de ghimpe (20 g), flori de urzică albă (10 g), muguri de pin (10 g), din care se prepară un decoct cu o lingură amestec la 300 ml apă; se fierbe 4-5 minute la foc mic şi se bea în cursul zilei având efecte antiseptice, antiinflamatoare, anticongestive, diuretice şi antitumorale. În tratamente externe se fac: - băi locale cu infuzie sau decoct din diferite plante medicinale luate separat: castane sălbatice, flori proaspete de muşeţel sau urzică albă, fân (2-3 pumni la un litru apă). - amestec de plante cu flori de muşeţel (20 g), flori de gălbenele (20 g), flori de urzică albă (10 g), herba de busuioc (20 g), muguri de pin (10 g) şi rădăcini de tătăneasă (20 g) din care se prepară un decoct cu 3 linguri amestec la un litru apă, cu utilizare în băi calde de şezut. Ce se recomandă în modul de alimentaţie Regimul alimentar are un rol esenţial în reglarea secreţiei hormonale şi a procesului de diviziune a celulelor maligne. Există o legătură directă între cancerul de prostată şi dieta alimentară bogată în alimente grase şi preparate rafinate. La consumul mare de grăsimi animale şi vegetale saturate, riscul îmbolnăvirii este de 2-3 ori mai ridicat, excepţie făcând uleiul de măsline şi grăsimile de tip Omega-3 din uleiul de peşte şi din nuci. De aceea se recomandă un consum mărit de peşte oceanic (somon, ton, sardine, macrou), cu un conţinut ridicat în acizi graşi nesaturaţi, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. Dintre legume, cele mai evidente efecte protectoare faţă de cancer le au tomatele (2-3 pe zi) şi sucul de roşii, bogate în licopen, un antioxidant care inhibă procesele de oxidare celulară, previne avansarea hipertrofiei şi scade riscul de cancer de prostată. De asemenea, se recomandă pentru consum morcovi, varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, struguri, pepene verde (bogate în beta-caroten şi licopen). Sunt deosebit de eficiente vitaminele E şi D, precum şi unele elemente minerale cu proprietăţi antioxidante, cum ar fi seleniu, existent în cereale integrale şi în nucile braziliene. În cancerul de prostată se recomandă un consum suplimentar de peşte, spanac, ţelină, ardei, tomate, fructe roşii, bogate în antioxidanţi. Există recomandarea de a reduce treptat consumul de lapte şi produse lactate datorită unui aport prea mare de calciu. Pentru a evita iritarea ţesuturilor prostatei se va renunţa la consumul de mâncăruri condimentate, alimente acide (citrice), băuturi alcoolice tari, băuturi carbogazoase şi răcoritoare cu cofeină. Se pare că berea şi vinul, băute în cantităţi moderate, ar diminua riscul de hipertrofia prostatei şi incidenţa cancerului de prostată, prin relaxarea muşchilor implicaţi în controlul vezical. Regimul de viaţă O primă măsură eficientă în prevenirea şi combaterea hiperplaziei benigne de prostată (HBP) şi a cancerului de prostată (CP) constă din renunţarea definitivă la fumat, ştiind că riscul apariţiei unui cancer agresiv este mult mai mare la fumători. În fiecare zi se va face o baie caldă-fierbinte timp de 15 minute care încălzeşte prostata, reduce hipertrofia, relaxează vezica urinară şi muşchii abdominali inferiori, asigură o urinare lejeră, fără dureri. După baie, se va îmbrăca o lenjerie intimă mai largă, eventual din bumbac, care absoarbe umezeala corpului şi permite o transpiraţie normală a pielii. Bărbaţii obligaţi să stea ore întregi pe scaun, atât în birouri, cât şi ca şoferi profesionişti, sunt mai mult predispuşi la HBP şi la cancer de prostată. Se recomandă ca, la anumite intervale, să se facă pauze, înlocuind scaunul cu plimbări uşoare care au capacitatea de a ameliora circulaţia sanguină în zona prostatei şi de a uşura simptomele. Vindecarea completă este posibilă numai dacă diagnosticarea bolii a fost făcută la timp. De aceea, se impune ca orice bărbat cu vârsta de peste 60 de ani să-şi facă, anual, un control la prostată, mai ales dacă apar tulburări sau dureri la urinare.