Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Cure de urzici şi tije de păpădie pentru copiii anemici
Nu puţini sunt copiii şi adolescenţii la care apar, primăvara, stări de anemie şi debilitate prelungită. Datorită conţinutului ridicat în fier şi clorofilă, pentru copiii anemici sunt foarte indicate curele cu infuzii de urzică vie (proaspătă sau uscată) şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni.
Anemiile sunt de două feluri: microcitară, determinată de carenţa de fier, prin pierderi excesive de sânge prin hemoragii interne sau externe (ulcere, leucemie); macrocitară, provocată de carenţa vitaminică (mai ales B12), care dă anemia pernicioasă.
Ca prim semn al anemiei la copii este paliditatea, adică clorozarea pielii, mai ales la copiii alimentaţi necorespunzător şi la fetele aflate în perioada pubertăţii.
În afară de paloare, bolnavii pot acuza ameţeli, dureri de cap, insomnie, astenie, oboseală, tahicardie, insuficienţă cardiacă, indigestie, lipsă de vitalitate, incapacitate de efort fizic şi intelectual, chiar pierderea conştienţei. Unghiile devin sfărâmicioase şi prezintă şanţuri longitudinale. La copiii anemici se constată scăderea numărului de globule roşii (hematii) şi a cantităţii de hemoglobină.
Ca tratament al anemiei, datorită conţinutului ridicat în fier şi clorofilă, sunt foarte indicate curele cu infuzii de urzică vie (proaspătă sau uscată) şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni. Frunzele de urzică au efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante şi galactogoge.
Rezultate bune dau şi infuziile de creţişoară, coada şoricelului, roiniţă, coada calului, cimbrişor, obligeană, arnică, măceşe uscate, muguri de brad. La interval de 2 zile se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastrointestinale.
Alte reţete au la bază prelucrări cu alcool, vin sau miere, cum ar fi: tinctură cu rădăcini de angelică, vinul tonic din flori de salcâm sau de roiniţă şi melită din suc de cătină albă, miere de albine polifloră, tinctură de propolis cu grăuncioare de polen.
Pe plan european este mult folosită tinctura Carmelitelor, preparată din roiniţă, coajă de lămâie, angelică, nalbă, coriandru, nucşoară şi scorţişoară.
Regim alimentar cu legume și fructe proaspete
Copiii au nevoie de un regim alimentar bogat în legume şi fructe proaspete.
Regimul alimentar la copii va fi strict controlat prin echilibrarea principiilor nutritive necesare unei dezvoltări normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine etc). Uneori părinţii cred, în mod greşit, că rezolvă anemia copilului numai cu pâine, mămăligă, paste făinoase, cartofi, fasole şi chipsuri, napolitane, eugenii, uitând faptul că cei mici au nevoie de legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină, varză albă, spanac, pătrunjel şi zeamă de lămâie precum şi fructe proaspete. Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare.
Sucul de sfeclă roşie este indicat în anemii deoarece este bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C). Se bea timp de 3 zile consecutiv câte jumătate de pahar, de 2 ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară.
Pentru copiii în creştere se mai recomandă supe de oase, ficat de viţel sau pasăre, şniţel sau grătar din carne macră, însoţite de salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe şi mazăre, peşte fiert aromatizat cu suc de lămâie, icre (conţinut ridicat în fosfor), gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală (Graham) bine coaptă. În unele zone se consumă, în mod regulat, mere cu pâine neagră, conform vechii zicale „merele şi pâinea fac obrajii roşii”.
Nu poate fi neglijată nici cura cu drojdie de bere, aceasta conţinând 17 vitamine, îndeosebi complexul B, 14 săruri minerale şi 46% proteine. Se prepară o băutură din 4 linguri drojdie care se amestecă în 500 ml lapte sau suc de roşii, se adaugă o lingură de miere de albine şi se bea un pahar între mese şi unul seara, la culcare.
Fierul şi zincul, două minerale esenţiale
Atât la copii cât şi la adolescenţi, mai ales la fete, este utilă completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine. Elementul mineral cel mai important în formarea globulelor roşii este fierul, prezent în cantităţi mai mari în spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz, în fructe (caise, piersici, prune, nuci) şi în alte produse (gălbenuş de ou, caşcaval).
Un alt element esenţial este zincul (Zn). La copiii care au carenţe de zinc se constată scăderea imunităţii la infecţii, tulburări de creştere şi de memorie, îmbolnăviri frecvente de pneumonie şi diaree precum şi scăderea poftei de mâncare. Zincul se completează prin diete cu peşte, carne, ficat, ouă, lactate şi legume.
Necesarul vitaminic se asigură astfel:
Vitamina A - din morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben;
Vitamina B1 - din legume (mai ales cartofi), fulgi de ovăz, fructe, drojdie;
Vitamina B2 - din germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere;
Vitamina B6 - din germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere;
Vitamina B12 - din ginseng;
Vitamina C - din lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine;
Vitamina D - din ovăz, grâu, curmale;
Vitamina E - din ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia, tomate;
Vitamina H - din fasole şi mazăre boabe, ciuperci, legume, soia, nuci;
Vitamina K - din varză, spanac, uleiuri vegetale (floarea-soarelui, soia);
Vitamina P - din lămâi, portocale, caise, mure, cireşe, măceşe;
Vitamina PP - din ceapă, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grâu şi de ovăz, alune prăjite, smochine, avocado, curmale.
Meniurile zilnice trebuie să fie variate pentru a stimula pofta de mâncare a copilului anemic. Între mese se beau, după caz, ceaiuri aromatice cu zmeură, mure, fragi, cimbrişor şi măceşe.
Este bine să se evite snacks-urile bogate în E-uri şi grăsimi, apoi mezelurile bogate în aditivi dăunători, sare, grăsimi saturate, precum şi dulciurile concentrate care scad pofta de mâncare, mai ales dacă sunt însoţite de sucuri sintetice, îmbogăţite cu cofeină ce provoacă dureri de cap şi palpitaţii.
Regimul de viaţă
Regimul de viaţă se adaptează la cauzele care provoacă anemia. Se recomandă o baie generală făcută seara, cu efecte fortifiante, folosind rădăcini de obligeană, extract de creţişoară sau de cimbru de cultură (Thymus), asigurând eliminarea stării de nervozitate şi un somn liniştit. Zilnic se vor face masaje pe întreg corpul şi la încheieturile membrelor cu tinctură de cimbru care contribuie la întărirea oaselor şi a muşchilor. După masaj, dimineața se face o baie ascendentă de mâini şi o baie de soare, iar seara o baie caldă de picioare în care s-a pus câte un pumn de sare şi de cenuşă.