Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Granadilla sau „fructul copiilor”

Granadilla sau „fructul copiilor”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Mai 2020

Granadilla - Passiflora ligula­ris crește în America de Sud, Paraguay, Columbia, în zona munților Anzi. Adeseori este confundată cu fruc­tul pasiunii. De culoare gal­ben- portocalie, coaja fructului grana­dilla este tare și alunecoasă. Semin­țele au culoare neagră și sunt proteja­te de o pulpă transparentă și gelatinoa­să. Aceasta este partea comestibilă a fructului, care are un gust dulce. 

Consumul de granadilla aduce foarte multe beneficii sănătății. Are proprietăți laxative ușoare și ajută la eliminarea toxinelor din colon, prevenind astfel cancerul. Fructul este bogat în vitaminele A, C, K, B, dar și în minerale, calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor, fibre, antioxidanți. Este sărac în calorii. 

De asemenea, consumul de fructe granadilla ajută la eliminarea colesterolului rău din corp, în curele de slăbire, reglează tensiunea arterială, ajută vederea, diminuează astmul, previne infecțiile tractului urinar. Fructul granadilla are un rol important și în tratarea ulcerului, deoarece ține sub control aciditatea stomacală. Este benefic și persoanelor care au crampe abdominale, pentru că fructul ameliorează disfuncționalitățile tractului gas­troin­testinal datorită nivelului ridicat de fibre din compoziție. Datorită vitaminei B, granadilla este și un bun antidepresiv și stimulează activitatea creierului. 

Pentru copii are un rol major, pentru că activează timusul, o glandă a sistemului imunitar, și îi ajută foarte mult la creștere. De aceea, granadilla mai este numit și „fructul copiilor”, putând fi introdus în alimentație de la vârsta de 6 luni, cel mai adesea sub formă de suc. Spre deosebire de fructul pasiunii, granadilla este lipsit de aciditate. 

De la acest fruct se consumă doar semințele cu pulpa ce le învelește și se poate consuma ca atare sau sub formă de suc. De asemenea, se mai poate folosi la jleuri, plăcintă cu fructe sau în glazura pentru tort. 

Rețete

Înghețată de granadilla

Ingrediente: 400 g pulpă de granadilla, 300 ml lapte de cocos, 80 g nucă de cocos răzuită, 50 g zahăr, 40 ml rom, sucul de la o lămâie. Preparare: Se mixează pulpa de granadilla, se adaugă zahărul, fulgii de cocos, romul, laptele și zeama de lămâie, apoi se mixează compoziția până devine omogenă, după care se pune la congelator. Din oră în oră, se scoate caserola cu înghețată și se amestecă pentru îndepărtarea acelor de gheață. Se păstrează la congelator timp de 12 ore înainte de a fi servită. 

Smoothie cu granadilla, ananas și mango

Ingrediente: 1 cană cuburi de ananas, 1 cană cubulețe de mango, pulpa de la două fructe de granadilla, 1 cană de iaurt, fructe pentru ornat, mango, kiwi, căpșuni. Preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă până se obține consistența dorită, apoi se toarnă într-un bol și se ornează cu fructele dorite. 

Spumă de granadilla

Ingrediente: 2 albușuri, 150 g zahăr, 300 g fruct granadilla. Preparare: Se bat albușurile spumă, se adaugă treptat zahărul și apoi pulpa de fructe; se bate cu mixerul până ce compoziția capătă o consistență tare, ca la bezele. Compoziția se împarte în boluri și se pune la frigider. Înainte de a fi servită se ornează cu diferite fructe sau frunze de mentă.

Citeşte mai multe despre:   Rețete de post  -   fitoterapie