Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Lista alimentelor benefice pentru sănătatea copilului
O dietă echilibrată este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a copiilor, contribuind totodată la formarea și definirea obiceiurilor alimentare, pe care aceștia le vor urma de-a lungul vieții.
O alimentație corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate și o susceptibilitate scăzută la îmbolnăvire, ci contribuie și la dezvoltarea cognitivă și la succesul școlar, subliniază nutriționistul Lygia Alexandrescu. „Lăsați să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente și combinații alimentare. Preferința lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face și mai vulnerabili în fața avalanșei de reclame de profil, la care sunt expuși practic de la naștere. Lupta între educație și reclamă este nedreaptă, iar efortul de timp și răbdare al părintelui, și mai ales al celui care educă, trebuie să fie constant și susținut”, a afirmat nutriționistul. Alexandrescu a precizat că un instrument util în stabilirea elementelor din dieta copilului este piramida alimentară creată pentru aceștia și care este diferită de cea a adulților, prin mărimea porțiilor recomandate și prin aportul diferit al unor nutrienți cheie - calciu, fier, sodiu, grăsimi etc.
„Prin urmarea corectă a recomandărilor care reies din piramida alimentară, pot fi create programe alimentare bazate pe produse variate, bogate în nutrienți și echilibrate energetic (caloric), în funcție de vârsta copilului. Așadar, la baza alimentației copilului se vor afla glucide complexe, porționate moderat (pâine, cereale, orez, mămăligă, paste). Fructele și legumele proaspete și gătite dietetic constituie următoarea clasă de produse alimentare obligatorii în dieta copilului, datorită aportului de fibre, enzime, multivitamine și minerale pe care le conțin”, a explicat nutriționistul, citat de Agerpres. Carnea slabă, peștele, ouăle conțin proteine și îi asigură copilului și aportul de fier, însă porțiile nu trebuie să depășească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică - fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit, a completat Lygia Alexandrescu. Ea a adăugat că, la același nivel, în piramida alimentară se află produsele lactate - lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana etc., importante datorită aportului de calciu, proteine și vitamina D.
„Cel mai limitat nivel al piramidei este cel care conține uleiuri, grăsimi și dulciuri rafinate, și de aceea, ele trebuie consumate cu mare atenție și doar ocazional, fiind bogate în calorii și sărace în nutrienți. Dacă ar fi să facem o listă de alimente care trebuie să se regăsească în dieta copilului, aceasta ar trebui să conțină și produse obținute din cereale integrale (orez, ovăz, grâu integrale), legume (cu frunze verzi, bogate în clorofilă și cu pigment cât mai închis la culoare, bogate în licopen), fructe (citrice, mere bogate în vitamina C, de pădure, bogate în antioxidanți), ou (fiert cleios), brânzeturi proaspete și cu aport scăzut de sare, carne de curcan și somon, fasole uscată, nuci și alte oleaginoase crude, condimente - turmeric, mentă, scorțișoară, miere. Atenție la miere, care este într-adevăr un produs natural, cu multiple beneficii, însă efectul asupra greutății corporale este același cu cel al zahărului”, mai spune nutriționistul.