Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Medicamentul din grădină: ţelina
În fiecare toamnă, ţelina este unul dintre cele mai căutate produse de pe pieţele alimentare. Se valorifică atât frunzele mari, de culoare verde-intens cât, mai ales, seminţele şi rădăcinile, respectiv rizomul îngroşat .
În lunile de toamnă, atât frunzele, cât şi rădăcinile ajung la maturitate şi capătă virtuţi vindecătoare excepţionale prin bogăţia de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală. Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decât sucul din rădăcini. După îndepărtarea peţiolurilor, frunzele se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece, se mixează 2-3 minute, se lasă în repaus 15 minute, se strecoară şi se bea, dimineaţa pe stomacul gol şi seara, într-o cură de minimum 24 zile (nu se depăşeşte cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi). Are efecte deosebite atât intern (în curăţirea sângelui, reglarea hormonală şi febră), cât şi extern (în acnee juvenilă rebelă, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afecţiuni oftalmice). De menţionat că timp de două ore după consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. În plus, pe toată durata curei nu se consumă carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) şi alcool. Infuzia din frunze (o linguriţă la 200 ml apă clocotită) - se bea înainte de mese în cazul bronşitei cronice, tuse veche, răguşeală şi astm bronşic sau după mese, în congestie hepatică, litiază renală şi reumatism. Maceratul de frunze în vin se prepară din frunze tăiate mărunt care se pun într-un borcan până la ¾ din volum, se adaugă 10 linguri seminţe zdrobite de mărar şi se acoperă cu un litru de vin alb. Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 14 zile; se strecoară şi se consumă câte 1-2 linguri înainte de mesele principale, într-o cură de o lună. După o întrerupere de 10 zile se reia cura, având bune efecte în reglarea ciclului menstrual, amenoree, eliminarea efectelor nocive ale anticoncepţionalelor de sinteză şi în eliminarea acidului uric din urină. Frunzele tocate se folosesc în medicina veterinară la hrana cailor reumatici, în prevenirea tulburărilor digestive la câini şi în hrana iepurilor de casă, cu rol fortifiant. Şampon din frunze încălzite puţin şi folosite la clătirea părului după ce se amestecă cu un decoct din frunze de mesteacăn şi brusture. Preparate fitoterapeutice din rădăcină Sucul se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi, care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în trei reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, ca drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern, se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare, contra ulceraţiilor din gură. Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni). Se recomandă ca sucul de rădăcină să se administreze diluat cu suc de morcov (o parte ţelină, trei părţi morcov), obţinând o băutură cu gust plăcut, uşor asimilabilă şi cu efect terapeutic sporit. După caz se poate amesteca sucul din rădăcini cu suc de frunze de ţelină pentru a fi folosit sub formă de comprese ţinute 30-60 de minute pe zone cu degerături, cancer tegumentar sau inflamaţii oculare. În funcţie de preferinţe, sucul din rădăcini se poate combina cu: - miere de albine, smântână şi iaurt; - suc de tomate şi suc de lămâie; - suc de mere şi suc de sfeclă roşie (sau iaurt); - suc de castraveţi şi suc de varză. Decoct concentrat din rădăcină tocată (250-500 g la 2 litri apă, care se fierbe 30 de minute şi se foloseşte la o baie caldă, timp de 10-15 minute, contra degerăturilor la picioare, sau sub formă de comprese pe plăgi, ulceraţii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reîncălzire. Tinctură din rădăcini rase în alcool 400; se macerează timp de 10-12 zile, se strecoară şi se iau câte 15-20 picături în apă, cu 30 de minute înainte de mese. Vin tonic din rădăcini tăiate mărunt într-un litru de vin alb, cu adaos de 100 g miere de albine; se macerează timp de două zile, până se obţine o băutură parfumată, cu aromă discretă de ananas, din care se consumă câte 2-3 păhărele pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, având efecte diuretice, afrodisiace şi tonice. Sirop din rădăcini de ţelină în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex) luate în proporţii egale (câte 125 g), care se infuzează în 2,5 litri apă clocotită timp de 10 minute; se adaugă 3.750 g sirop de zahăr, după care se fierbe până la consistenţa siropului; se consumă câte 3-5 linguri pe zi având rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă sau ca gargarism în ulceraţii ale gurii şi gâtului. În ce afecţiuni sunt recomandate seminţele de ţelină r infuzie din jumătate de linguriţă seminţe măcinate fin la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10 minute şi se consumă după mesele principale, având efecte digestive, tonice şi carminative, eliminând indigestiile şi balonările. r uleiul din seminţe de ţelină are multiple utilizări în parfumerie şi alimentaţie. Pentru parfumerie se utilizează în compoziţii florale şi orientale. În produse alimentare intră în compoziţii de arome şi condimente pentru aromatizarea băuturilor alcoolice şi nealcoolice şi în condimente pentru sosuri, preparate din carne şi supe concentrate.