Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Ziarul Lumina Societate Sănătate Plante recomandate în tratamentul anemiei

Plante recomandate în tratamentul anemiei

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 08 Feb 2011

Tratamentele fitoterapeutice au la bază foarte multe măsuri eficiente de învingere a anemiei, folosind ceaiuri, tincturi, macerate în vin, melite şi băi de plante.

Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni. De asemenea, se recomandă o cură de două-trei săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. În zone montane se consumă fructe mature de ienupăr.

Ţinând seamă de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt cel mai mult recomandate sub formă de infuzie (două linguriţe frunze uscate la 250 ml apă fiartă); după infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, câte 2-3 ceaiuri calde, într-o cură de 6-8 săptămâni, având efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante. Bune rezultate dau şi infuziile de creţişoară, coada-şoricelului, roiniţă, coada-calului, cimbrişor, obligeană, troscot, ţintaură, pir, turiţă mare, arnică, teci de fasole, măceşe uscate, frunze de afin, flori de ciuboţica-cucului, muguri de brad. La intervale de două zile se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion, care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastrointestinale. Ceaiurile se beau separat sau în amestec pentru acţiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante şi de stimulare a creşterii. La fiecare cană de ceai se adaugă câte o linguriţă de bitter suedez.

Alte reţete au la bază prelucrări cu alcool, vin sau miere de albine:

- tinctură cu rădăcini de angelică din care se iau câte 10 picături cu 30 de minute înainte de masa de prânz;

- vin tonic din 6 linguri flori de salcâm sau de roiniţă la un litru vin roşu fierbinte care se macerează două zile, se strecoară şi se bea câte un păhărel (50 ml) înainte de cele 3 mese principale;

- vin tonic din 300 g urzică vie puse într-o sticlă cu 500 ml vin roşu; după o macerare de 24 ore, se strecoară şi se bea câte un păhărel dimineaţa, pe nemâncate, şi seara, înainte de culcare. Observaţii: vinurile tonice se dau numai adulţilor anemici;

- tinctură din amestec, în părţi egale, cu frunze de urzică, pelin, tuia şi curpen de pădure, herba de coada-calului, rădăcini de roibă şi flori de şofran; se iau 50 g amestec în 500 ml alcool 400, se macerează 4 zile, se strecoară şi se beau câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale, într-o cură de o lună pe trimestru;

- tinctură din amestec cu frunze de urzică vie (30 g), frunze de coacăz negru (20 g), herba de cimbru de cultură (20 g), herba de rostopască şi turiţă mare (câte 10 g) şi flori de gălbenele (10 g). Se iau 50 g amestec care se macerează 3 zile în 250 ml alcool 400, se strecoară şi se iau câte 3 linguriţe pe zi în ceai antianemic de roiniţă sau urzici, îndulcit cu miere de albine ;

- mielită dintr-un kg suc de cătină albă într-un kg de miere de albine polifloră la care se adaugă 40 ml tinctură de propolis şi 100 mg grăuncioare de polen. Se păstrează la rece în sticle bine închise şi se consumă, zilnic, câte 3 linguri la copiii peste 10 ani, 3 linguriţe la copiii de 2-10 ani şi câte 30 de picături la bebeluşi. În perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenţi), la persoanele în convalescenţă şi la bătrâni sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creşte la 5 linguri pe zi.

Pe plan european este mult folosită tinctura Carmelitelor, preparată din roiniţă, coajă de lămâie, angelică, nalbă, coriandru, nucşoară şi scorţişoară.

În uz extern, se recomandă, săptămânal, o baie totală cu creţişoară (200 g macerat în 5 litri apă timp de 12 ore); extractul se încălzeşte, se strecoară şi se toarnă în apa de baie unde se stă 20 de minute. După baie, corpul nu se şterge, ci se îmbracă într-un halat gros, iar copilul va sta în pat timp de o oră pentru a transpira abundent.

Citeşte mai multe despre:   anemie