Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate de post cu sos de soia

Preparate de post cu sos de soia

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 19 Iunie 2023

Folosit de mii de ani în bucătăria asiatică, sosul de soia câștigă tot mai mult teren în bucătăria europeană. Conține procente considerabile de calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, vitaminele B3, B6, potrivit specialiştilor. Se poate folosi în salate și platouri cu legume crude sau fierte, cartofi la cuptor, sushi, marinate, mâncăruri cu orez, supe etc.

Rețete

Orez cu legume şi sos de soia

Ingrediente: 2 morcovi, 2 cepe, 2 ardei capia, 1 zucchini, ardei chili după gust, 200 g ciuperci, 100 g orez, 40 g susan, 50 g mix de se­mințe, 2-3 căței de usturoi, 30 ml sos de soia, 25 ml ulei de măsline, 1 legătură ceapă verde, turmeric, sare şi piper după gust. Preparare: Se pune orezul la fiert 10-15 minute la foc mediu, amestecându-se din când în când, apoi se lasă la scurs, timp în care se taie legumele felii și fâșii subțiri; se pune tigaia pe foc și se căleşte ceapa în ulei, se adaugă usturoiul și apoi şi celelalte ingrediente, morcovii, ardeiul capia, dovlecelul, sarea, piperul, sosul de soia, ciupercile, ceapa verde; se lasă la gătit 4-5 minute, apoi se pun semințele și orezul. La final se adaugă turmeric, ardei iute după gust, se amestecă și se mai lasă 5-10 minute, după care se poate servi.

Mâncare de legume cu sos de soia

Ingrediente: 2 vinete mari, 2 dovlecei mari, 1 ceapă medie, 2-3 linguri ulei de măsline, 2-3 ardei roșii și galbeni, 4 roșii mari, 100 ml apă, 3-4 linguri sos de soia, pătrunjel, piper. Preparare: Se curăță ceapa și usturoiul, se taie ceapa julien şi usturoiul mărunt şi se călesc în 2-3 linguri ulei de măsline până se înmoaie; se spală vinetele și dovleceii (nu se curăţă de coajă), se taie cubulețe şi se pun peste ceapa și usturoiul călite; se călesc 2-3 minute şi se adaugă ardeii spălați, curățați şi tăiați fâșii subțiri; se amestecă și se lasă la foc mic 5 minute, după care se adaugă roșiile tăiate cubulețe și pătrunjelul tocat mărunt; se pun circa 100 ml de apă și 2-3 linguri de soia. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă mâncarea pe foc până ce legumele sunt pătrunse. La sfârșit se condimentează cu piper și se servește cu mămăliguță fierbinte.