Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Propolisul, un „medicament“ eficient în tratarea rinitelor
Rinita este o afecţiune inflamatorie a mucoasei nazale, provocată de factori virotici, microbieni sau alergici. Aceasta debutează prin strănuturi repetate şi scurgeri din nas, cu secreţii apoase sau sero-mucoase, treptat muco-purulente, cu senzaţii neplăcute de înfundări ale nasului şi usturimi în fosele nazale. Un rol favorizant în declanşarea bolii îl au frigul, umezeala şi pulberile.
Dacă este tratată la timp, boala se vindecă în 4-7 zile, dar netratată se complică în rinită cronică, lezarea mucoasei nazale, răguşeală, tuse cu expectoraţie, sinuzită, laringită, traheită, traheo-bronşită, cu febră şi uşoare dureri de cap, astenie, anemie, stare generală uşor alterată. Adesea, rinitele pot fi însoţite de unele boli infecţioase (gripă, amigdalită, pneumonie, difterie, otite, rujeolă, scarlatină).
În unele situaţii, rinita cronică evoluează spre forma catarală hipertrofică, cu degenerarea mucoasei nazale care se îngroaşă, devine albicioasă-albăstruie şi astupă fosele nazale, mai întâi la o singură nară şi ulterior bilaterală şi permanentă. Bolnavul simte nasul uscat, are mirosul şi auzul scăzut şi sforăie în somn.
Tratamentele terapeutice folosesc plante care conţin substanţe cu proprietăţi antihistaminice şi decongestive, aplicate sub formă de infuzii, decoct, inhalaţii, spray-uri nazale sau unguente pe bază de ulei de molid, gălbenele sau propolis pentru masarea nărilor şi sinusurilor:
- infuzii din flori (de muşeţel, soc, tei, lavandă), frunze (de mentă, roiniţă, salvie), herba (de coada-şoricelului, busuioc, rostopască, sovârv, trei-fraţi-pătaţi, turiţă mare), care provoacă transpiraţie, scad temperatura şi au efect antinevralgic;
- decoct din frunze (de Buxus, vâsc, măslin, eucalipt, muguri (de coacăz negru), fructe (de anason şi măceş) şi scoarţă (de stejar şi salcie), cu rol vitaminizant, tonic şi diuretic;
- infuzie de tei (două linguriţe la 250 ml apă), din care se beau două-trei căni pe zi sau se fac inhalaţii şi spălături nazale, având acţiuni sudorifice, antitermice, expectorante şi sedative.
- inhalaţii repatate de 3-4 ori pe zi cu decoct din muşeţel, lavandă, salvie, busuioc, coada-şoricelului, soc, tei, cimbrişor, sovârv, afin (frunze), eucalipt şi cuişoare;
- comprese pe frunte sau sinusuri cu bitter suedez sau cu soluţii 10% de tinctură de propolis;
- tampoane nazale cu extracte uleiose de mentă, salvie, cimbrişor, cimbru de cultură (Thymus), rozmarin şi sovârv.
Apiterapia recomandă:
- soluţie 5% de propolis, din care se pun câte 5 picături în fiecare nară, de 3 ori pe zi.
- soluţie de propolis în glicerină, preparată din 30 g propolis mărunţit în 100 mg alcool 960, care se macerează timp de 7 zile; după strecurare prin tifon se amestecă cu o parte dublă de glicerină şi se tamponează mucoasele nazale de una-două ori pe zi, timp de 10-15 zile;
- unguent de propolis 20% în vaselină, cu care se ung nările de două ori pe zi;
- soluţie proaspătă de miere de albine, diluată 50% cu apă distilată, care se păstrează la întuneric şi răcoare, într-un vas închis ermetic; se foloseşte pentru tamponarea nărilor, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de minimum 20 de zile.
Remedii pentru rinitele cronice
În rinitele cronice hipertrofice se insistă pe tratamente cu:
- infuzie dintr-o linguriţă herba de cimbrişor la 200 ml apă fierbinte, din care se beau 2-3 căni pe zi, având proprietăţi dezinfectante şi antiseptice ale căilor respiratorii;
- infuzie de lavandă (două linguriţe flori în 250 ml apă clocotită), din care se beau două ceaiuri pe zi, cu efecte datorate conţinutului în ulei volatil antiseptic, dezinfectant şi antispasmodic;
- infuzie de muşeţel (două linguriţe flori la 200 ml apă clocotită), din care se beau două-trei ceaiuri pe zi sau se foloseşte în inhalaţii şi spălături nazale;
- infuzii din frunze de rozmarin (o linguriţă la 200 ml apă fiartă), din care se beau două căni pe zi, cu efecte bacteriostatice asupra unui mare număr de germeni.