Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Proprietățile terapeutice ale rădăcinii de brusture

Proprietățile terapeutice ale rădăcinii de brusture

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 19 Feb 2018

Ca plantă medicinală, brusturele este cunoscut încă din Antichitate. Este utilizat în medicina naturistă pentru proprietățile sale hipoglicemiante, antireumatismale, antibacteriene, astringente.

Preparatele din această plantă sunt utilizate cu bune rezultate în combaterea diabetului, cu scăderea procentului de zahăr din sânge, în afecțiunile digestive, în afecțiunile respiratorii și cardiace, în bolile renale și în cele de piele.

În tratamentele naturiste se folosesc aproape toate organele plantei.

Rădăcinile se scot din sol în toamna primului an (lunile septembrie-octombrie) și în primăvara anulul II (lunile martie-aprilie). Se spală sub jet de apă, se curăță și se taie longitudinal. Uscarea rădăcinilor se face la soare sau în încăperi încălzite și artificial, la 35-50°C. Coeficientul specific de uscare este 4-5 : 1. După uscare, rădăcinile au culoare brună (la exterior) şi albă (la interior), au miros slab, gust dulceag, mucilaginos, apoi amar.

Frunzele se culeg fără pețiol, la începutul înfloririi (lunile mai-iulie) și se usucă la umbră.

Pentru uz intern, brusturele poate fi folosit sub formă de:
- infuzie din două-patru linguri de rădăcini uscate și mărunțite la un litru de apă clocotită; se infuzează 15 minute, se strecoară, se îndulcește după gust și se bea întreaga cantitate în cursul unei zile;
- decoct din două linguri de rădăcini uscate și măcinate la 500 ml de apă clocotită; se fierbe patru-cinci minute la foc redus, se infuzează acoperit 15 minute și se bea întreaga cantitate călduță, în trei-patru reprize, pe durata unei zile, având efecte în calculoza biliară, gripă, răceală, acnee și furunculoză. În caz de rujeolă, se prepară un decoct după același procedeu, dar cu doza la jumătate; după ce se adaugă două lingurițe de miere, se consumă timp de două-trei ore câte o linguriță, la intervale de cinci minute, determinând o grăbire a vindecării, bolnavul fiind reținut la pat;
- sirop din 100 g de rădăcini proaspete în 800 ml de apă și 800 g de zahăr. După dizolvare se consumă câte un pahar pe zi contra eczemelor și a altor afecțiuni dermatice.

Preparate pentru uz extern

- infuzie dintr-o lingură de rădăcini uscate la 200 ml de apă în clocot; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară și se folosește sub formă de comprese în acnee sau sub formă de gargară în afecțiuni inflamatorii buco-faringiene.
- decoct din patru linguri de rădăcini mărunțite la 500 ml de apă clocotită; se fierbe patru-cinci minute, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară și se aplică sub formă de comprese, de trei-patru ori pe zi, în afecțiuni dermatice (acnee juvenilă, eczeme uscate, herpes, furunculoză, tenuri seboreice);
- decoct din amestec cu 30-40 g de rădăcini de brusture +15-20 g de frunze de mesteacăn +30-40 g de rădăcini de urzică la un litru de apă rece; se fierbe 10 minute, se strecoară, se adaugă o lingură de oțet și se folosește săptămânal la spălarea și frecționarea pielii capului, având efect de stimulare a creșterii părului;
- decoct din amestec de 100 g de rădăcini de brusture +100 g de rădăcini de iarbă mare la un litru de apă rece; se fierbe 30 de minute și se fac frecții locale contra micozelor și a mâncărimii de piele (prurit);
- tinctură din 100 g de frunze proaspete la un litru de alcool de 60º; se macerează 7-8 zile, se strecoară și se diluează cu apă (1:9 părți), pentru a face gargară și spălături bucale în infecții sau leziuni ale gurii, având efect astringent și antibiotic;
- tinctura din 200 g de rădăcini uscate și măcinate, la un litru de alcool de 76º; se macerează 15-20 de zile și se folosește pentru frecții pe pielea capului, pentru tonifierea rădăcinii firului de păr și stimularea creșterii părului;
- suc din rădăcini proaspete, recoltate primăvara și aplicate pe răni, ulcerații, acnee, furuncule (cu calmarea durerilor);
- unguent din jumătate pahar de suc din frunze proaspete obținut la mixer și jumătate de pahar de ulei vegetal; se amestecă bine și se aplică sub formă de pansamente locale pe ulcere vechi de gambă, infecții ale pielii, furuncule, acnee juvenilă, arsuri, cruste de psoriazis, eczeme microbiene;
- frunze crude și zdrobite aplicate sub formă de cataplasme în caz de reumatism dureros, răni, inflamații, înțepături de insecte și păianjeni, având efecte antitoxice și calmante.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   terapie  -   tratament