Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Adolescenţii trebuie să consume 1 l de lapte pe zi
Sorina B., Lugoj: „Aş dori să ştiu ce cantitate de lapte este necesară în alimentaţia zilnică a copiilor. Vă mulţumesc.“
Dr. Doina Dumitriu, medic de familie: Între 3 şi 6 ani survin modificări biologice în ceea ce priveşte capacitatea digestivă şi în procesele de creştere şi dezvoltare ale copilului. În această perioadă, de preşcolaritate, copilul se mişcă mult, frecventează colectivitatea, învaţă şi îşi îmbogăţeşte aportul alimentar. Deşi alimentaţia preşcolarului se aseamănă mult cu cea a adultului, există, totuşi, unele deosebiri, privind modul de pregătire, interzicându-se alimentele prea sărate, condimentele, unele mezeluri, oţetul, alcoolul şi cafeaua. După vârsta de trei ani, dieta trebuie să fie cât mai variată, asigurând un echilibru între principiile nutritive. Necesarul de calorii este 70-80 de calorii/kilogram/zi, respectiv de 1.600-1.700 calorii, nu atât datorită creşterii, care se face mai lent în această perioadă, cât mai ales activităţii intense pe care o desfăşoară preşcolarul. Cantitatea de lapte integral pe care trebuie să o consume preşcolarul este de 400-500 ml/zi, ca atare sau în diverse preparate. În această perioadă se poate da spre consum şi caşul, urda, brânzeturi fermentate, frişcă. Indiferent de anotimp, în alimentaţia preşcolarului, care cuprinde patru mese pe zi, trebuie incluse şi produsele lactate la cel puţin trei mese. În perioada de vârstă specifică şcolarului şi adolescentului, organismul trece prin importante transformări biologice şi psihologice. Pentru şcolarul mic, cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani, care se remarcă printr-o activitate fizică intensă, o creştere staturo-ponderală evidentă şi un intens efort intelectual, necesarul de calorii fiind cuprins între 2.100-2.500 de calorii pe zi. De aceea, laptele şi derivatele lactate, bogate în principii nutritive, constituie alimente indispensabile în alimentaţia şcolarului mic, care poate consuma lapte integral în cantitate de 500 ml/zi sau sub formă de sortimente (iaurt, lapte bătut, smântână, unt, frişcă, brânză cu smântână) sau în amestec cu cacao, făinoase, siropuri de fructe sau îngheţată. Adolescentul are nevoie de aproximativ 3.600 de calorii/zi pentru intensificarea funcţiilor vitale, dezvoltarea fizică, neuroendocrină şi intelectuală. Pe lângă alte alimente, se recomandă ca adolescentul să consume aproximativ 1 l lapte pe zi, plus brânzeturi şi unt. Atât în cazul şcolarului mic, cât şi al adolescentului, dar şi la celelalte vârste, se recomandă ca întotdeauna consumul de lapte să se facă la ore bine stabilite, într-o atmosferă plăcută, liniştită, care va contribui la o digestie mai completă a alimentelor. După efortul fizic efectuat se recomandă reechilibrare hidroelectrolitică cu 250-300 ml lichide sub formă de apă minerală, ceai, lapte, iaurt, suc natural.