Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Mierea, recomandată în toate tipurile de gastrite
Adrian M., 33 de ani, Bucureşti: „Ce tratamente fitoterapeutice sunt recomandate în cazul gastritelor? Am căutat informaţii referitoare la această boală, însă nu găsesc pentru fiecare tip de gastrită în parte, pentru că ştiu că sunt mai multe tipuri ale bolii“.
Prof. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice depind de tipul gastritelor şi de cauzele care le provoacă. Gastritele hiperacide se tratează cu plante care conţin principii active slab alcaline, antiinflamatoare şi cicatrizante, administrate neîndulcite, sub formă de infuzii sau decocturi din flori de salcâm, muşeţel şi gălbenele, herba de coada-calului, păpădie, pătlagină şi rădăcini de tătăneasă, obligeană şi lemn dulce. Dimineaţa şi seara este indicat să se ia câte o lingură de ulei de sunătoare. Gastritele hipoacide se tratează cu infuzii sau tincturi din schinel, gălbenele, sovârv, mentă, roiniţă, obligeană, sunătoare, ţintaură, măghiran, chimion şi portocale (coji). Gastritele toxialimentare se tratează cu ceaiuri de muşeţel, mentă, roiniţă şi coada-racului, îndulcit cu miere de albine. La acestea se adaugă o cură de oţet de mere, diluat în apă (două linguriţe la 200 ml), din care se bea câte o lingură la intervale de 5 minute, pentru încetarea durerilor. Gastritele foarte dureroase se ameliorează cu ceaiuri calmante care conţin herba de mătăciune, pelin şi coada-racului, flori de siminoc, muşeţel şi coada-şoricelului, rădăcini de tătăneasă, valeriană, genţiană şi obligeană, seminţe de anason, chimion şi fenicul. Efect imediat are şi o cană cu apă caldă şi purificată prin şase fierberi repetate, băută înainte de mese. Gastritele alcoolicilor sunt remediate cu decocturi din frunză de roiniţă, seminţe de fneicul şi rădăcini de lemn dulce, câte trei căni de ceai cald pe zi. Gastritele cu hemoragii interne se tratează cu decoct din scoarţă de stejar, rădăcini de troscot, flori de muşeţel şi herba de traista-ciobanului şi urzică vie. În toate tipurile de gastrite, dar mai ales în cele hipoacide, se recomandă să se bea câte un păhărel de 50 g miere de albine, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Cura va dura una-două luni, de preferat fiind mierea de munte şi de fâneaţă, având efecte în normalizarea activităţilor secretorie şi motorie ale stomacului.