Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Mierea, recomandată în toate tipurile de gastrite

Răspundem cititorilor: Mierea, recomandată în toate tipurile de gastrite

Data: 30 Iunie 2009

Adrian M., 33 de ani, Bucureşti: „Ce tratamente fitoterapeutice sunt recomandate în cazul gastritelor? Am căutat informaţii referitoare la această boală, însă nu găsesc pentru fiecare tip de gastrită în parte, pentru că ştiu că sunt mai multe tipuri ale bolii“.

Prof. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice depind de tipul gastritelor şi de cauzele care le provoacă.

Gastritele hiperacide se tratează cu plante care conţin principii active slab alcaline, antiinflamatoare şi cicatrizante, administrate neîndulcite, sub formă de infuzii sau decocturi din flori de salcâm, muşeţel şi gălbenele, herba de coada-calului, păpădie, pătlagină şi rădăcini de tătăneasă, obligeană şi lemn dulce. Dimineaţa şi seara este indicat să se ia câte o lingură de ulei de sunătoare.

Gastritele hipoacide se tratează cu infuzii sau tincturi din schinel, gălbenele, sovârv, mentă, roiniţă, obligeană, sunătoare, ţintaură, măghiran, chimion şi portocale (coji).

Gastritele toxialimentare se tratează cu ceaiuri de muşeţel, mentă, roiniţă şi coada-racului, îndulcit cu miere de albine. La acestea se adaugă o cură de oţet de mere, diluat în apă (două linguriţe la 200 ml), din care se bea câte o lingură la intervale de 5 minute, pentru încetarea durerilor.

Gastritele foarte dureroase se ameliorează cu ceaiuri calmante care conţin herba de mătăciune, pelin şi coada-racului, flori de siminoc, muşeţel şi coada-şoricelului, rădăcini de tătăneasă, valeriană, genţiană şi obligeană, seminţe de anason, chimion şi fenicul. Efect imediat are şi o cană cu apă caldă şi purificată prin şase fierberi repetate, băută înainte de mese.

Gastritele alcoolicilor sunt remediate cu decocturi din frunză de roiniţă, seminţe de fneicul şi rădăcini de lemn dulce, câte trei căni de ceai cald pe zi.

Gastritele cu hemoragii interne se tratează cu decoct din scoarţă de stejar, rădăcini de troscot, flori de muşeţel şi herba de traista-ciobanului şi urzică vie.

În toate tipurile de gastrite, dar mai ales în cele hipoacide, se recomandă să se bea câte un păhărel de 50 g miere de albine, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Cura va dura una-două luni, de preferat fiind mierea de munte şi de fâneaţă, având efecte în normalizarea activităţilor secretorie şi motorie ale stomacului.