Ţinând seamă de gravitatea bolii, experienţele multiseculare ale diferitelor popoare au constatat că ascita răspunde foarte bine la tratamentele naturiste, elaborând numeroase produse eficiente, atât în uz intern, cât şi extern.
Efecte remarcabile se obţin cu infuzii sau decocturi preparate cu plante separate sau cu amestecuri, după anumite formule, în care intră:
- cicoare, cu rol de stimulare a funcţiilor celulelor lezate;
- anghinare şi sulfină, cu efecte de regenerare a celulelor sclerozate, diminuarea grăsimilor şi stimularea funcţiilor antitoxice ale ficatului, cu eliminarea toxinelor;
- armurariu, cu efecte hepatoprotectoare faţă de agresiunile toxice (alcool, medicamente chimice) şi de vindecare a sechelelor rămase după ciroză;
- sunătoare, cu efecte antiinflamatoare în hepatomegalie şi în ameliorarea durerilor hepatice şi intestinale;
- cimişir (Buxus) - arbust cu proprietatea de a bloca evoluţia ţesuturilor bolnave de ciroză şi de cancer hepatic;
- gălbenele, cu proprietăţi antibacteriene şi antitoxice;
- păpădia - consumată într-o cură de 2-3 săptămâni, câte 6-8 tije, cu efecte în curăţirea sângelui de toxine.
Principalele forme de administrare sunt:
- infuzia din frunze proaspete de urzică vie şi urzică mică, frunze tinere de mesteacăn sau nuc, flori de gălbenele sau nemţişori de câmp, rădăcină mărunţită de osul iepurelui şi obligeană, herba de sânziene galbene sau splinuţă şi mătase de porumb, în amestec cu cozi de cireşe şi teci de fasole;
- decoct dintr-un pumn scoarţă de la rădăcini de dud alb, care se macerează 12 ore în 2 litri apă rece. Se fierbe până scade lichidul la aproape jumătate din cantitate, se strecoară şi se bea în cursul zilei, într-o cură de trei săptămâni, după care se face o pauză de trei săptămâni şi se repetă. La începutul tratamentului, urina va avea culoarea roşiatică. Efectul se îmbunătăţeşte dacă se foloseşte amestecul din rădăcini de dud alb, rădăcini de dud negru, rădăcini de leuştean, troscot şi pir, herba de cicoare, pelin, urzică şi pătlagină. Efectul va fi foarte bun după o cură de 2-3 luni;
- alte decocturi se prepară din bulbi de ceapă şi arpagic, rădăcini de pătrunjel creţ, amestecat cu fructe de chimion şi ienupăr, rădăcini de urzică, herba de coada-calului, scoarţă de soc şi de mesteacăn, cu adaos de bicarbonat de sodiu alimentar, muguri de mesteacăn, fructe de caprifoi şi seminţe măcinate de morcov.
- decoctul din teci de fasole verde sau uscată are efecte deosebit de bune în eliminarea excesului de apă din ţesuturi, prin acţiunea diuretică .
- pulberea din frunze de pelin uscate şi mărunţite, din care se ia cu miere, câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, înainte de mese, timp de 7 zile consecutiv. Ulterior, se dublează doza consumată, având rol de a elimina lichidul acumulat în abdomen. După o pauză de 3 săptămâni se reia tratamentul.
- tinctura dintr-un kg ceapă roşie tocată mărunt, care se macerează timp de 10 zile în 5 litri ţuică; se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, câte 2 linguri, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Ulterior, se serveşte masa de dimineaţă. Tinctura are efect de regenerare a celulelor hepatice lezate.