Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Ardei cu sos
Ingrediente: 10 ardei kapia, două cepe, patru roşii, o lingură de făină, sare, pătrunjel verde, ulei pentru călit (opţional).
Ardeii se coc pe tablă sau pe plită, după care se pun într-un vas, se presară cu sare şi se acoperă. Se lasă câteva minute ca să se înăbuşe şi să fie mai uşor de curăţat de pieliţe. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se înăbuşă în puţină apă sau, în zilele cu dezlegare la ulei şi vin, aceasta se poate căli uşor în ulei. Se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi seminţe, tocate mărunt. Dacă este nevoie se mai adaugă puţină apă. Se desface în apă rece o lingură de făină, apoi se trece prin strecurătoare în sosul din cratiţă. Se mai lasă la fiert câteva minute, ca să se îngroaşe sosul. Se adaugă sare, după gust. Când sosul este aproape gata, se adaugă în el ardeii copţi (fără seminţe şi cotoare), rupţi în fâşii. Se lasă 3-4 minute pe foc. La sfârşit se adaugă pătrunjel verde, tocat mărunt. Se serveşte cald, ca fel principal, sau rece, ca gustare (Reţetă culeasă de doamna Simona Lazăr de la Episcopia Huşilor).