Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Borş de ciuperci şi peşte cu gutui
Ingrediente:
- 300 grame ciuperci,
- un morcov, un pătrunjel,
- o ceapă,
- două linguri de orez,
- un litru şi jumătate de apă,
- o jumătate de litru de borş,
- sare,
- mărar verde.
Se spală legumele, se taie bucăţi sau se dau prin răzătoarea mare. Se pun la fiert cu apă, orez şi jumătate de linguriţă de sare. Separat se spală bine ciupercile, se taie fin, se pun în vasul cu legume şi se fierb la foc domol. Când toate legumele sunt fierte, acriţi cu borşul fiert separat, puneţi o linguriţă de vegeta şi aromaţi borşul de ciuperci cu pătrunjel verde.
Peşte cu gutui
Ingrediente:
- 1 kilogram de peşte,
- 3-4 gutui mari,
- 100 ml de ulei,
- o lingură de făină,
- 75 de grame de zahăr,
- o linguriţă de sare,
- 100 ml vermut alb.
Peştele curăţat se taie bucăţi şi se unge cu untdelemn. Se coc într-o tavă de teflon în cuptorul fierbinte. Separat se curăţă gutuile de coajă şi sâmburi şi se taie în felii care se prăjesc în ulei fierbinte. În acelaşi ulei se rumeneşte făina care se stinge apoi cu puţină apă caldă. În acest sos se fierb gutuile, iar când sunt aproape fierte se răstoarnă peste peşte. Totul se stropeşte cu vermut şi se dă tava la cuptor pentru 10-12 minute.