Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Papricaş de ciuperci
Ingrediente: un kilogram de ciuperci, două roşii, două cepe, boia de ardei (dulce şi iute) după gust, două linguri de făină de grâu, 50 de grame de margarină sau untdelemn, 50 ml de vin şi sare.
Se aleg ciuperci de cultură, mai mici, se curăţă şi se înăbuşă cu puţină sare într-o cratiţă cu capac. Se pune apă doar dacă este nevoie. Se adaugă roşiile decojite şi tocate, curăţate de seminţe. Se mai pune puţină apă şi se fierb la foc mic. Ceapa, dată prin răzătoare sau tăiată foarte fin, se căleşte separat. Se adaugă boia de ardei şi sare. Se adaugă puţină apă şi se lasă până când ceapa se înmoaie foarte bine. Sosul de ceapă cu boia se toarnă în cratiţa cu ciuperci. În alt vas se căleşte făina în margarină sau untdelemn şi până începe să se rumenească se adaugă puţină zeamă din cratiţa cu ciuperci.
Se amestecă bine pentru ca să nu se formeze cocoloaşe.
Se mai toarnă puţină zeamă şi se lasă la fiert, la foc mic până se îngroaşă sosul. Acesta se toarnă apoi peste ciuperci.
Se adaugă vinul şi se amestecă uşor până se omogenizează.
Se serveşte cu mămăliguţă caldă sau cu găluşte de făină.