Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Păstrăv cu legume
Ingrediente: trei păstrăvi, de aproximativ 3-400 grame fiecare, 3 cartofi, două vinete, două cepe, două roşii, două pahare de suc de roşii, 3-4 linguri de untdelemn, sare piper, 100 ml de vin.
Cartofii şi vinetele se spală se curăţă şi se taie în rodele de un centimetru grosime. Ceapa se taie solzişori. O roşie se taie felii, iar alta sferturi. Se stropeşte vasul pentru cuptor cu puţin untdelemn, se aşază un strat de cartofi şi unul de vinete. Păstrăvii se curăţă de măruntaie şi restul de solzi. Se spală, se sărează puţin înainte şi se pun se pun peste legume. Se acoperă cu ceapă, se presară sare şi piper, iar deasupra feliile şi sferturile de roşii. Se toarnă sucul de roşii diluat în apă. Se adaugă şi vinul. Se pune vasul la cuptor la foc mic. Se lasă 40-50 de minute. Sosul trebuie să scadă, iar peştele şi legumele nu trebuie să fie arse. Se garniseşte cu o felie de lămâie şi cu pătrunjel verde tocat.