Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Peşte cu sos de mentă şi ardei umpluţi cu orez şi ciuperci
În zilele cu dezlegare la peşte se pot prepara nişte bucate deosebite. Pentru pregătirea peştelui cu sos de mentă sunt necesare următoarele ingrediente:
- un kilogram de peşte,
- 100 ml de ulei,
- 50 ml oţet,
- o linguriţă cu sare,
- piper boabe,
- o linguriţă cu zahăr,
- un morcov,
- o ceapă mare,
- 50 de grame de mentă.
Modul de preparare: peştele se curăţă şi se spală. Se înlătură capul şi apoi se despică în jumătăţi, pe lung. Părţile exterioare (fileurile) se crestează, se dau cu puţină sare şi se lasă la rece timp de două ore. Într-un vas special, se pun la fiert morcovul tăiat, ceapa tăiată sferturi şi boabele de piper. Separat se pregăteşte sosul astfel: se fierbe menta în 100 ml de apă clocotită timp de un minut. Când lichidul s-a răcit se adaugă zahărul şi oţetul. Fileurile de peşte se fierb alături de morcov şi ceapă timp de 5-7 minute. Se scot pe un platou împreună cu legumele fierte drept garnitură şi apoi se toarnă peste ele sosul de mentă şi se stropeşte cu puţin untdelemn (dacă se poate de măsline). Peştele trebuie lăsat să se răcească în apa în care a fiert. Altfel îşi schimbă aspectul, înnegrindu-se.
Ardei umpluţi cu orez şi ciuperci
Ingrediente:
- 12 ardei,
- 200 de grame de orez,
- 200 ml untdelemn,
- două cepe mari,
- 500 de grame de ciuperci,
- 100 de grame de varză dulce tocată,
- 500 de grame de roşii,
- un morcov mic,
- o rădăcină mică de pătrunjel,
- verdeaţă,
- sare,
- piper.
Se aleg ardeii sănătoşi, de mărime aproximativ egală, se spală, se taie un căpăcel în jurul codiţei, se scot seminţele şi se curăţă de vinişoarele din interior. Se gustă puţin din fiecare căpăcel pentru ca să nu fie iuţi. Se opăresc 10 minute în apă clocotită, se scot şi se lasă să se scurgă. Zarzavaturile se dau prin răzătoare, iar ciupercile se toacă mărunt şi se călesc în untdelemn. Se adaugă apoi orezul, două pahare de apă şi se lasă să fiarbă la foc domol. Când a scăzut apa, se mai adaugă două roşii mari decojite, fără seminţe şi tăiate felii. Se mai lasă 5 minute pe foc, după care se adaugă pătrunjelul, mărar, sare şi piper. Se amestecă uşor. Se lasă legumele la răcit. Se umplu apoi ardeii trei sferturi cu acest amestec (orezul se umflă la fiert) şi se pune la fiecare câte un căpăcel de roşie. Se aşază într-o cratiţă şi se dau la cuptor. Se adaugă în timpul fierberii bulion sau suc de roşii. Se servesc reci, cu verdeaţă tocată şi piper.